Nummer 90

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Yep, het is officieel. We krijgen nummer 90 in de Beskensstraat in Zonhoven. Laat de post maar komen! 🙂

Verhuis!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Het is dan zover, we gaan verhuizen! We gaan het huurappartementje in Alken inruilen voor de strobalenwoning in Zonhoven. Eindelijk! Niet meer op en af rijden, niet meer denken van hoe breed of hoog iets ook al weer was op de bouw, geen huur meer betalen, etc. Maar er moest bij de verhuis nog veel gebeuren, zoals gewoonlijk!

 • Leegmaken van het appartement

 • Terug wit verven en schoonmaken van het appartement

 • Nog een laatste keer genieten van het uitzicht…

 • Het uitladen van onze spullen en onze nieuwe meubels (wel niet in 1 keer) in ons strobalenhuis + traktatie!

 • Bedankt voor de cadeautjes en kaartjes (collega’s, oude buren, nieuwe buren, ouders) en eerste keer koken!

Het is allemaal goed verlopen, gelukkig. De ladderlift was vandaag wel te laat aangekomen; er was namelijk een probleem met de ladderlift iets vroeger op de morgen bij een andere verhuis. Nu is een ander bedrijf ons uit de nood komen helpen. De nieuwe meubels zijn ook netjes opgehaald, het huurappartement is mooi opgeruimd en wit geverfd, onze spullen zijn op een paar dingen na heel aangekomen, etc. Nog eens bedankt aan iedereen die heeft meegeholpen; Claire, Jan, Jeffrey, Ramona, Bomma Kiel (Chrisje), Ria, Yves, Eddy en Farid!

Verhuisdatum!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Groot nieuws! We hebben een verhuisdatum gekozen!

We gaan Alken (http://www.alken.be/) inruilen voor Zonhoven (http://www.zonhoven.be/) in het weekend van de 30ste april / 1ste mei. Toevallig dat dit samenvalt met Koninginnedag in Nederland en Feest van de Arbeid in Belgie. We hebben altijd heel leuk gewoond in Alken; een echte toffe en gezellige gemeente. Maar het is tijd geworden om ons strobalenhuisje te gaan benutten.

Zie hieronder voor de route die we gaan moeten doen in het weekend van de 30ste april / 1ste mei. Het valt allemaal nog goed mee. 🙂


Grotere kaart weergeven

Sfeerbeelden

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Een paar sfeerbeelden vanuit ons huisje in de sneeuw, december 2010!

Nog eens heel erg bedankt aan iedereen die ons het voorbije jaar geholpen heeft! Ria, Yves, Jan, Claire, Eddy, Jeffrey, Ramona, Pepe (opa Robin), Cedric, Frank, Marcel en Peter; een heel fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Joyce en Robin

Strobalenwoning zomer 2010

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Augustus 2009, onze blog bestaat – ongeveer – 1 jaar! Vorig jaar augustus gingen we beginnen aan ons strobalen avontuur. 1 jaar geleden begonnen we met het stapelen van ons stro. Het werd een bergje van 4,5 meter hoog, 7 meter breed en 10 meter lang. In februari 2010 zijn de werken pas echt gestart met het plaatsen van het stro in het dak… Afgelopen jaar werkten we eigenlijk alleen maar in het weekend, het resultaat is dus eigenlijk enkel door weekendwerk gekomen. In deze periode zijn we ook nog getrouwd geweest en zijn we op huwelijksreis gegaan. Maar wat is er eigenlijk allemaal gebeurd ondertussen? Veel! Even een korte opsomming en we kunnen gerust hier en daar al iets vergeten zijn:

 • Funderingen van de woning
 • Isoleren van het dak
 • Inpakken van het hele huis met houten lattenskelet + plastiek
 • Isoleren van de vloer van de benedenverdieping + vloerafwerking (OSB)
 • Bouwen van subskelet + alle muren; benedenverdieping, bovenverdieping en zolder
 • Bezetten van de blinde muur
 • Leggen van allerlei wachtbuizen
 • Leggen van vloerverwarming op de benedenverdieping + vloerafwerking (droogvloer)
 • Lemen van bijna alle muren op de benedenverdieping en bovenverdieping
 • Afwerken van bijnaalle leemlagen op de benedenverdieping
 • Afwerken van alle ramen en deuren op de benedenverdieping
 • Plaatsen van bijna alle valse muren op de benedenverdieping
 • Leggen van afvoer, electriciteit en sanitair op de benedenverdieping

Wat hebben we laten doen?

 • De minimale grondwerken + het aansluiten van de nutsvoorzieningen buiten
 • Het plaatsen van het basis houtskelet
 • Het afwerken van het dak met dakpannen
 • Het plaatsen van de keuken
 • Het plaatsen van de ramen en deuren

Wat gaan we volgens onze schatting nog laten doen?

 • Het bepleisteren van de drie resterende buitengevels
 • Het plaatsen van de warmtepomp
 • Het aansluiten van de nutsvoorzieningen binnen (+ goedkeuring)
 • Het plaatsen van de regenwaterput

Wat moeten wij nog doen? Teveel om op te noemen. Wij zouden zo zeggen: Check de blog regelmatig en je komt het te weten! 🙂 Onze strobalenwoning ziet een jaar na het stapelen van het stro er zo uit:

Oooh! 🙂 Wij vinden het toch al knap uitzien…

Weer aan de slag!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen, Bezetten

We willen iedereen via deze weg nog eens heel erg bedanken voor de gelukwensen! We hebben heel erg genoten van onze huwelijksdag en huwelijksreis. Ons bedankingkaartje bij deze:

Maar na een maandje rust (in de bouw) moesten we dus weer aan de slag. We zijn verder gegaan waar we gestopt waren, namelijk het leggen van vloerverwarming, het bezetten/lemen van de strobalenmuren en het leggen van de leidingen (UTP voor netwerk/internet, electriciteit, 24v voor relaissysteem, kabel, warm en koud water).

De vloerverwarming (leidingen + Gyproc Rigidur vloerplaten) is ondertussen helemaal gelegd op het gelijkvloers! We zijn ook begonnen met het afwerken van een strobalenmuur, deze keer met een mengsel van leem, water en vlas. Vlas is veel fijner dan afgeschoren stro en zorgt ervoor dat de muur gladder afgewerkt kan worden.

Huwelijk 12/06/2010

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

De deadlines zijn gehaald, we hebben alles afgekregen wat we wouden afkrijgen op zondag 6 juni. Waarom? Binnen precies 1 week trouwen we! Geen werken aan de bouw de komende week, we willen naar ons moment toe groeien en rustig worden deze laatste week.

Onze mededeling:

Joyce & Robin geven elkaar het ja-woord op 12 juni 2010 in het gemeentehuis van Alken om 10 uur. Het kerkelijk huwelijk zal doorgaan om 15 uur in de Onze-Lieve-Vrouwkapel Ten Eikenen te Zonhoven.

Daarna gaan we op huwelijksreis naar Costa Rica en Florida. Tot over een maandje!

Levering strobalen

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Een paar weken geleden kregen we telefoon van Raf, een boer uit Tongeren die we kenden via een vriend van ons. Hij liet ons weten dat het tarwe binnen enkele weken gemaaid ging worden, ons stro kon dus binnenkort geleverd worden.

Vooraf was het niet mogelijk om het stro bij hem op te slaan waardoor we hebben besloten het op onze bouwgrond te laten leveren. Dit ging een heel karwei worden aangezien het heel belangrijk is dat het stro droog blijft. Dit betekende voor ons dat we 1130 balen stro moesten inpakken met plastiek. Peter had ons de afmetingen doorgegeven, namelijk lengte 100cm, breedte 45cm, hoogte 33cm (samengeperst). We moesten dus zo snel mogelijk een groot aantal houten paletten zoeken voor de strobalen op te stapelen en veel plastiek om de hele berg stro in te pakken en droog te houden.

opladen_stro-2opladen_stro-1

Wonder bij wonder is ons dit gelukt. Het plastiek hebben we gekregen via de vader van Joyce en houten paletten via de vriend van de mama van Joyce. De dag voor de stroleveringsdag hebben we de paletten (iets meer dan 100 stuks) opgehaald met behulp van het aanhangwagentje van de ouders van Robin. We hebben met de paletten een groot platform gemaakt. Werktijd: 2 uur tot 9 uur omwille van de vele verplaatsingen die veel tijd in beslag namen.

afladen_stro-1afladen_stro-2afladen_stro-3afladen_stro-4

Om 6u30 ‘s morgens waren we ter plaatse om Raf op te wachten die met het stro ging komen. Rond 7 uur was hij daar met zijn traktor en 406 balen stro. Het duurde exact een uur om met de traktor van Tongeren naar Zonhoven te rijden. De 406 balen leken ons een enorme massa totdat we de camion zagen die even later arriveerde met 540 balen. Raf had de camion kunnen lenen van een bevriende vlashandelaar. Met een aantal boeren op onze bouwgrond was de klus van het lossen en het opnieuw stapelen van de balen vrij snel geklaard (+- tot 8u30). Jammer genoeg konden niet alle balen in een keer worden geleverd waardoor Raf opnieuw naar Tongeren moest om een nieuwe lading op te halen. Drie uur later arriveerden de laatste 200 balen (ja, een paar extra balen gratis, merci Raf!).

afladen_stro-5afladen_stro-6afladen_stro-7afladen_stro-8afladen_stro-9afladen_stro-10afladen_stro-11

In vergelijking met het inpakken met plastiek was de voormiddag ‘peanuts’ oftewel best te doen. Net vandaag was het de heetste dag van het jaar en de plastiek warmde op alsof het niks was. We moesten zelf handschoenen aandoen om ermee te kunnen blijven werken. Af en toe moesten we ook even uit de zon gaan en even kunnen drinken. We konden niet riskeren flauw te vallen want onze strobalenberg had ondertussen een hoogte van 4,5 meter bereikt (met kans om eraf te vallen).

afladen_stro-12afladen_stro-13afladen_stro-14

De ingepakte berg stro ziet er misschien wel raar uit maar het is ons toch gelukt, tegen 6 uur konden we naar huis voor een welverdiende douche!

afladen_stro-15afladen_stro-16afladen_stro-17

Bestelling keuken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Omdat we zo snel mogelijk wilden verder werken, hebben we onze architect gevraagd welke stappen we konden ondernemen. Het enige wat we konden doen was winkels afgaan wat we ook hebben gedaan.

Via een collega van Robin vernamen we dat de keukens in Duitsland goedkoper zijn. Keukens die gekocht worden in België zijn meestal Duits. We hebben onze keuken gevonden in Wohnwelt Pallen (http://www.pallen.de/), zeker een aanrader. Het wordt een redelijk eigentijdse keuken qua design maar de kleuren zorgen ervoor dat er een warme uitstraling is. We moeten drie maanden op voorhand laten weten wanneer ze geleverd moet worden.

D-Day Notaris

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen

Op 4 juni zijn we uitgenodigd door de notaris om te komen tekenen voor de grond en voor de hypotheek. KBC heeft de notaris al gecontacteerd in verband met de kredietaanvraag. Eindelijk is het stukje grond te Zonhoven bijna van ons. Onze architect kan dan ook verder met de landmetergegevens om onze bouwaanvraag te vervolledigen en in te dienen.