Hoogslapers

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Houtskelet, Isolatie, Muren

Nu de zolder al wat meer afgewerkt is, kunnen we aan de hoogslapers beginnen. We hebben voor elk van de 2 kinderkamers een hoogslaper voorzien; een extra ruimte op de zolder enkel toegankelijk via de kinderkamers. De zolder zal dan 1/3 ingenomen worden door de hoogslapers en 2/3 zal dan gewoon zolder blijven. We moeten dus een muur maken over de gehele lengte van de zolder en dan nog een muurtje om de twee hoogslapers te scheiden.

De Gyproc platen werden dan ook aan de onder- en bovenkant van het dak afgewerkt, eerst met PUR om alle gaatjes te dichten en dan met een in verstek gezaagd houten plintje. De muren worden aan de kinderkamer kant afgewerkt met gewone Gyproc platen. In de tussenmuur voorzien we een basis geluidsisolatie, glaswol. We hebben hier gekozen voor glaswol in plaats van rockwool omdat glaswol goedkoper is. Het is wel veel moeilijker om te plaatsen.

Zolder

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Isolatie, Muren

Het is weer eventjes geleden maar hier komt een nieuwe update vanuit Zonhoven!

Het wordt nu tijd om de zolder eens goed onder handen te nemen. De zolder was tot nu toe een opslagplaats voor materiaal en stro. Daardoor was de zolder ook wel erg stoffig en rommelig. En er moest ook nog geleemd worden! Verder moet het stro ook nog ‘ingestopt’ worden zodat er geen gaten in de isolatie zijn…

We hebben in samenspraak met onze architect voor vuurvaste Gyproc platen gekozen als afwerking van de onderkant van het dak. Relatief makkelijk om te monteren en proper af te werken. Onder de (roze) Gyproc platen moeten we eerst nog een dampscherm aanbrengen. Dit schieten we vast en plakken we vervolgens af. Daarna monteren we de platen.

Een handig werktuig is zeker en vast de paneellift, zeker voor de hoge stukken van de zolder! We hebben de paneellift bij Eurorent gehuurd, de goedkoopste plek om een paneellift te huren.

Muren en vloer

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Isolatie, Muren, Nutsvoorzieningen

Op de eerste verdieping gaan we verder met het indelen van de kamers. De eerste twee a drie kamers zijn ingedeeld. Deze kamers hebben nu ook de vloer liggen. De vloerverwarming lag al maar we zijn blij dat die nu dicht ligt. Het isoleren (geluid) doen we pas als alle mogelijke leidingen in de muur verwerkt zijn.

In de wc op het gelijkvloers is ook verder gewerkt maar deze is wel nog niet af. De nutsvoorzieningen zijn klaar en de spoelbak van de wc hangt ook al op. In de berging zijn de meeste kabels in de zekeringskast verwerkt, er komen nog wel kabels van buiten en van de zolder bij maar het grootste gedeelte is aangesloten. Netjes toch?

Muurtjes

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie, Muren, Nutsvoorzieningen

Afgelopen weekends zijn we verder gegaan met het plaatsen van de valse muren. In sommige muren hebben we ook al bekabeling voor stopcontacten en schakelaars voorzien en hebben we voor afvoer en aanvoer van koud water gezorgd. 1 valse muur heeft ook al isolatie, enkel bedoeld als geluidsisolatie. Eigenlijk allemaal niet zo moeilijk, wel veel “gepruts”.

Op de benedenverdieping ziet dit er zo uit:

Op de bovenverdieping ziet er als volgt uit:

Cedric en Peter hebben hun handtekening ook nog achtergelaten:

Verder werd er in onze berging (met 1 afgewerkte muur) ook nog aan de electriciteit gewerkt en zijn praktisch alle muren op de bovenverdieping geleemd. Onze zekeringskast hangt ondertussen maar deze moet natuurlijk nog aangesloten worden…

Allerhande hulp

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie, Keuken, Muren

Voor en na het weekendje Pukkelpop (19-20-21/08) hebben we veel hulp van vrienden en familie gekregen. Robin is drie dagen naar Pukkelpop (http://pukkelpop.be/) geweest, Joyce is enkel de zaterdag meegegaan. Topacts: Kelis, Blink-182, Limp Bizkit, Iron Maiden, The Prodigy, Steve Aoki, etc.

Er is verder gewerkt aan de keuken. De keuken is wel nog niet volledig afgewerkt maar de dampkap hangt nu; we hebben twee houten balken bij moeten plaatsen om het geraamte van de dampkap aan op te kunnen hangen. Het ziet er nu netjes uit, electriciteit en afvoer moeten nog geregeld worden.

Collectoren voor het sanitair beneden werden opgehangen en enkele apex buizen zijn al aangesloten. Enkele stopcontacten werden ook verder afgewerkt. Dank aan Eddy! Verder hebben we het laatste stukje vloer nu eindelijk dicht, inclusief isolatie. Het ging over het stukje vloer waar alle onze leidingen (buizen) in en uit de woning gaan; alles samengebracht om zo weinig mogelijk warmteverlies en tocht te kunnen krijgen. We hebben ook nog twee extra wachtbuizen onderaan de woning opgehangen. Deze wachtbuizen gaan we gebruiken voor stroom voor in de tuin en voor de kabel/buis tussen warmtepomp en buiten-unit.

De afgelopen twee weekends hebben we ook veel geschoren, PUR schuim gespoten, jutte geschoten en geleemd. Vraag dit maar aan Ria, Yves, Claire, Jeffrey, Ramona. Joyce heeft dus véél leemmengsels moeten maken :). Ria heeft de ramen en deuren op het gelijkvloers ook nog voorzien van een UV bescherming.

Cedric en Peter hebben zich dan weer bezig gehouden met de Gyproc muren op het gelijkvloers. De eerste muren staan, er is nog wel wat werk maar de helft staat er toch al. We krijgen nu al een beter zicht van hoe onze woning eruit gaat zien op het gelijkvloers.

Binnenmuur en nokken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie

Tussendoor hebben we ook een binnenmuur voorzien van een eerste laag van het mengsel leem/zand/stro/water. Dit is een eerste laag, de afwerkingslaag wordt gemaakt met een mengsel van leem/zand/vlas/kleurstof/water. Deze laatste laag kan dus in eender welke kleur afgewerkt worden, vlas (i.p.v. fijngemalen stro) wordt hier gebruikt om de muur fijner af te kunnen werken. Het vlas hadden we al eerder gebruikt in de vloer om de kleine ‘bakken’ op te kunnen vullen, overal waar een strobaal niet in kan. Maggie, collega van Joyce, kwam ook helpen! Het is trouwens perfect normaal dat na een weekje scheuten op je muur verschijnen, deze verdwijnen zodra de leem opdroogt. Dit toont nog maar eens aan dat de leem zeer vruchtbaar is.

Verder heeft Robin samen met zijn neef Peter de laatste horizontale balken voor de strobalenmuren geplaatst. Dit was in de nok van het dak, aan beide kanten. Vrij zwaar werk omdat het hoog van de vloer was en er echt wel weinig plaats was om alles te kunnen plaatsen. Oordeel zelf maar:

De keuken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie

De ramen en deuren zitten erin, we kunnen nu aan de volgende werken beginnen. Eerst nog de laatste muren op het gelijkvloers en op de eerste verdieping afmaken, aan de voorkant van de woning was dit namelijk nog niet gebeurd. We hebben ook het allerlaatste stukje van de OSB in de wc beneden afgewerkt. Eindelijk is de hele vloer geisoleerd en beplankt. Alle strobalenmuren op het gelijkvloers en op de eerste verdieping zijn af.

Het volgende werk is de keuken! In de keuken hebben we ervoor gekozen om MDF platen te plaatsen omdat we in de keuken de muur strak en recht afgewerkt willen hebben. Onze keuken heeft nu wel geen hangkasten maar de kasten staan wel netter tegen een rechte muur.

Om die MDF platen te kunnen plaatsen moeten we eerst kepers vastmaken aan het skelet, vervolgens met jutte (nat maken!) vastschieten + lemen en dan de MDF op de kepers vastmaken. De leem moet ongeveer 1 maand drogen en dan is de muur brandveilig. Samenstelling van het leemmengsel is 1 emmer pure leem, 2 tot 3 emmers gele zand, 1 emmer fijngemalen stro (het stro dat je verkrijgt als je de strobalenmuur gelijk gaat scheren) en dan nog 1 emmer water. De hoeveelheid water hangt er echt wel vanaf, soms kan dit meer zijn en soms is dat minder. Je moet een soort pap verkrijgen die gemakkelijk is om te hanteren. By the way: Het leemmengsel ziet er echt wel ‘vreemd maar toch bekend’ uit. 🙂 De kieren hebben we opgespoten met PUR schuim, op die manier hebben we geen ‘koudebruggen’ (info) meer op de plaatsen waar de balken samenkomen…

Einde OSB en vloerisolatie

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Grondwerken, Isolatie

Dit weekend is dus alle hens aan dek! Alle muren en vloeren die iets te maken hebben met de ramen en deuren MOETEN af zijn dit weekend. Met andere woorden, we hebben afgezien. Zondag hebben we totdat het donker werd gewerkt maar het is ons gelukt! Maandag wel weer gewoon onze kantoorjobs doen… :s

Op plaatsen waar er geen ramen van boven tot beneden komen moeten we het zogenaamde laddersysteem gebruiken. Twee balken die op hun kant worden gezet met kleine stukken ertussen, dit om het doorbuigen van de balken tegen te gaan.

We hebben gekozen voor een traditionele afzuiging van de dampkap/afzuigkap boven het kookeiland, We konden ook gekozen hebben voor een koolstoffilter in de dampkap maar dan krijg je last van condenserende vochtige warme lucht. Voordeel is wel dat je geen gat moet maken voor een buis.

In de hal en de wc moet ook hard gewerkt worden. Daar komt immers geen stro in de vloer omdat de ‘bakken’ niet diep genoeg zijn voor een strobaal. De hal en de wc liggen op een niveau van 20 cm lager. Hier hebben we gekozen voor PUR platen (IsolatieHAL Hasselt) omdat die dezelfde isolatiewaarde als een strobalenvloer hebben.

Dit weekend gingen we ook de riolering leggen. Samen met onze architect hebben we ervoor gekozen om 1 rioleringsbuis te voorzien voor de afvoer van alle wc’s en nog 1 rioleringsbuis voor de rest. Uitgraven en plaatsen is de boodschap!

De mensen die de verpakkingen van bouwmateriaal verzorgen hebben wel gevoel voor humor (bla-bla):

Strobalenmuren

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Isolatie

Het is weer een tijdje geleden dat we onze blog nog hebben geüpdatet, we weten het… Dat komt omdat we afgelopen tijd al onze energie en tijd hebben gestoken in het maken van de strobalenmuren van onze woning. Alleen zou dit allemaal veel langer geduurd hebben. Ria (mama van Joyce), Yves, Claire (mama van Robin), Jan (papa van Robin) en Jeffrey (broer van Robin) weten nu ondertussen ook hoe strobalenmuren gemaakt moeten worden. 🙂 Peter (neef van Robin), Ramona (vriendin van Jeffrey) en Eddy (papa van Joyce) zijn ook gesignaleerd geweest, kijk maar:

Het plaatsen van de strobalenmuren gaat eigenlijk wel vlot. Een groot en stevig L-ijzer om de horizontale balken naar beneden te kunnen duwen met de hydraulische pompjes is wel belangrijk; het L-ijzer moet verschillende ton drukkracht aankunnen! De strobalenmuren in de nok van het dak zijn het moeilijkste om te plaatsen. Daar komt veel gepruts bij kijken.

De muren op het gelijkvloers konden wel al geschoren worden. We hebben een heggeschaar op benzine moeten nemen, deze is veel krachtiger dan een electrische heggeschaar. Merci Eddy voor het regelen van de heggeschaar!

Verder is de OSB praktisch helemaal gelegd, op de OSB in de hal en wc na. Zie ook foto hierboven met de middagpauze van Joyce, Ramona en Jefrey. 🙂

Begin OSB + levering leem

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Isolatie

Dit weekend maken we een begin aan het leggen van de OSB platen (18 mm) op het stro in de vloer. De grootvader van Robin kwam ook meehelpen… Dank je wel pepe!

Verder werd de leem geleverd, allemaal nodig om onze strobalenmuren in te lemen. Dit doen we voor de brandveiligheid, het ademende karakter van de leem verkrijgen, etc. We moeten hier wel nog eventjes mee wachten, de muren moeten eerst af zijn! 🙂