Bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten

De mannen van het Leemniscaat hebben ons huisje voorzien van het laatste laag bespleistering. Deze laatste laag kreeg ook de kleur mee, dus extra spannend! 🙂 We zijn naar een paar strobalenwoningen gaan kijken die door het Leemniscaat voorzien waren van bepleistering en uiteindelijk hebben we dan een kleur gekozen.

De verhouding voor de kleur was de volgende:

  • 4/7 Oker
  • 2/7 Wit
  • 1/7 Amber

De eerste dag moest er nog een laag trasskalk aangebracht worden om de oneffenheden uit de muur te halen. Deze laag had nog geen kleur…

Op de tweede dag werd dan de uiteindelijke laag aangebracht mét kleur.

Deze laatste lagen moeten dan wel nog een paar dagen opdrogen maar het resultaat mag gezien worden. Naarmate de trasskalk opdroogt, komt de echte kleur te voorschijn… We zijn echt fier op de resultaat!

Voorbereiding bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Nutsvoorzieningen, Ventilatie

Dit weekend hebben we weer een hele berg werk verzet aan de woning! We moesten wel want het Leemniscaat komt onze woning voorzien van een definitieve laatste pleister- of kalklaag. Waarschijnlijk zal dit woensdag en donderdag gebeuren. We hebben gekozen voor een licht bruine kleur, dezelfde kleur die gebruikt werd bij de strobalenwoning van Katrien en David (http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/). Foto’s van hun strobalenwoning vind je bijvoorbeeld hier: http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/archive/2010/09/22/buitenkant-klaar.html

Vrijdag is Mathias van het Leemniscaat (samen met de papa van Robin en Robin zelf) de stelling komen opzetten. In het weekend hebben we dan al het hout van het houtskelet geschuurd, houtverduurzamingsmiddel en een ademend houtbeschermingsproduct aangebracht. De producten die we gebruikt hebben, waren de volgende:

Daarna was het dus afplakken geblazen! Verder hebben we sleuven uitgesneden waar de electriciteitsdraden moeten komen voor de buitenverlichting, de bel en de sensor. De stopcontacten voor buiten zullen opbouw worden. We hebben ook nog twee verluchtingsgaten voorzien voor ons ventilatiesysteem. De gaten moesten groot genoeg zijn om een buis van 180mm (buitenmaat) erdoor te krijgen. We hebben dus uiteindelijke twee buizen van 200mm (buitenmaat) in de muur verwerkt. We moesten wel eraan denken dat de twee gaten minstens 2 meter uit elkaar liggen!

Er komt echt een heleboel stro uit dat gaatje (200mm doorsnee) in de muur! Zo is het ook te zien dat het stro goed geperst is. Even de meter erbij gelegd en de muur is dus ongeveer 54cm breed, inclusief dunne pleisterlaag buiten en leemlaag binnen. Goed geisoleerd dus! 🙂

Ondertussen hebben we ook de afvoer van de drie wc’s gelegd. We hebben de afvoer ook eventjes met wat water getest en het loopt allemaal goed af… De electriciteitskast of zekeringskast is ook praktisch klaar, dus dit ziet er ook al goed uit.

Lemen en electriciteit

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Nutsvoorzieningen

Lemen, lemen en nog eens lemen. De afgelopen tijd hebben vooral Claire, Ria en Joyce veel moeten lemen om alle muren afgewerkt en gedroogd te krijgen tegen dat we gaan verhuizen. Vrij intensief werk omdat het hier ook om de laatste, afgewerkte laag gaat. We willen geen super strakke muur omdat we het toch over een ecologische woning hebben maar een beetje recht mag wel. En daar kruipt tijd in…

Een groot deel van het lemen is nu wel gedaan. We hebben nog ongeveer twee weekendjes nodig om alles af te werken. Ondertussen werd de electriciteit in de woning ook verder afgewerkt. Enkel de leidingen voor buiten en in de berging zijn nog niet gelegd, de rest is klaar.

Eerste laag bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten

Voila, de eerste laag trasskalk is aangebracht! Afplakmateriaal is verwijderd en de stelling is ondertussen ook al afgebroken. We hebben eigenlijk wel geluk gehad met het weer; het is vrijdag tot en met dinsdag droog gebleven. Koud, dat wel, maar vooral droog…

Bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten

Zo, de mannen van het Leemniscaat hebben maandag en dinsdag aan onze woning gewerkt. De drie overgebleven zijden van het huis zijn bepleisterd met een eerste ruwe trasskalklaag. Nu mag de bepleistering drogen en uitharden. Begin volgend jaar (ergens in de lente waarschijnlijk) komen ze terug om de afwerkingslaag aan te brengen. Deze laag zal dan ook de uiteindelijke kleur meekrijgen. De woning ziet er nu nog wel grijs uit maar we zijn van de plastiek af. Oef! 🙂

Dinsdagmorgen nog even wachten op de nieuwe levering trasskalk en het bepleisteren kan weer doorgaan. De trasskalk moet uit Luxemburg komen en daar was het al aan het sneeuwen! De chauffeur zei ook dat het daar al -15 graden was maar we denken dat dat misschien wat overdreven was.

Finally!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Muren

We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is het dan zover; ons strobalenhuis gaat bepleisterd worden. Een dik half jaar terug hadden we de blinde muur zelf al bepleisterd. Deze muur moest toen afgewerkt worden omdat onze nieuwe buren begonnen aan de kruipkelder van hun huis. Onze stelling moest natuurlijk plaats maken… Deze blinde muur heeft een ruwe afwerking gekregen, binnen een half jaar is deze muur toch niet meer zichtbaar. We moeten geen schrik meer krijgen voor de plastiek als het hard waait.

Voor de drie andere muren doen we een beroep op het Leemniscaat (website). Het Leemniscaat is een pionier in bezettingen op strobalenmuren. Andere bedrijven hadden ofwel helemaal geen ervaring met dit type van bezetting of deden dit liever niet. Het Leemniscaat heeft de ervaring (onze architect heeft ons dit bedrijf ook aangeraden) en de beschikbaarheid was goed. Het bijkomend voordeel is dat je in overleg met Mathias, bedrijfsleider, kan afspreken om mee te helpen wat op zich dan weer de prijs kan drukken. We hebben Mathias geholpen met het opzetten van de stelling, met het voorbereiden van de strobalenmuren en het afplakken van de ramen en deuren. Dat scheelt natuurlijk!

Vrijdag hebben we samen met Mathias de stelling opgezet. Mathias staat af en toe wel in voor een grapje. Geboren als West-Vlaming woont hij sinds zijn 8ste in Antwerpen en dat is er wel aan te horen 🙂 Let op voor de grap van Mathias als hij begint te roepen: “Nie bewege he! Vooral nie bewege!”

Zaterdag en zondag zijn we dan zelf aan de slag gegaan. Zoals bij de blinde muur hebben we alle plastiek + latten eraf gehaald, alle muren geschoren, met PUR opgespoten en riet + wapeningsnet vastgeschoten. We konden bij het Leemniscaat een heggeschaar (Stihl to the rescue, website), een schietpistool en afplakmateriaal uitlenen/gebruiken. Ook wel gemakkelijk.

De aluminium profielen (onderaan de bepleistering, aangeleverd door het Leemniscaat) dienen eigelijk om het water mooi van de muur te laten aflopen. Op deze manier kunnen we geen vocht op het hout krijgen, het valt dan meteen van de rand van de bepleistering naar beneden. Nu de stelling er stond, gingen we ook de ramen op de eerste verdieping voorzien van een UV-laag en een verflaag. Verder moesten we ook nog alle ramen en deuren afplakken en een houten raamwerk/kader maken aan de voorkant van de woning. Hier gaan we later hout lattenwerk tegenaan vastmaken. Dit geeft de woning een speciale moderne toets…

Er werd met man en macht gewerkt om alles klaar te krijgen tegen zondagavond. Maandag begint Mathias immers met de bepleistering die afhankelijk van de levering van trasskalk een of twee dagen zou duren. Het werd zwaar maar het is uiteindelijk toch gelukt…

Muurtjes

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie, Muren, Nutsvoorzieningen

Afgelopen weekends zijn we verder gegaan met het plaatsen van de valse muren. In sommige muren hebben we ook al bekabeling voor stopcontacten en schakelaars voorzien en hebben we voor afvoer en aanvoer van koud water gezorgd. 1 valse muur heeft ook al isolatie, enkel bedoeld als geluidsisolatie. Eigenlijk allemaal niet zo moeilijk, wel veel “gepruts”.

Op de benedenverdieping ziet dit er zo uit:

Op de bovenverdieping ziet er als volgt uit:

Cedric en Peter hebben hun handtekening ook nog achtergelaten:

Verder werd er in onze berging (met 1 afgewerkte muur) ook nog aan de electriciteit gewerkt en zijn praktisch alle muren op de bovenverdieping geleemd. Onze zekeringskast hangt ondertussen maar deze moet natuurlijk nog aangesloten worden…

Allerhande hulp

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie, Keuken, Muren

Voor en na het weekendje Pukkelpop (19-20-21/08) hebben we veel hulp van vrienden en familie gekregen. Robin is drie dagen naar Pukkelpop (http://pukkelpop.be/) geweest, Joyce is enkel de zaterdag meegegaan. Topacts: Kelis, Blink-182, Limp Bizkit, Iron Maiden, The Prodigy, Steve Aoki, etc.

Er is verder gewerkt aan de keuken. De keuken is wel nog niet volledig afgewerkt maar de dampkap hangt nu; we hebben twee houten balken bij moeten plaatsen om het geraamte van de dampkap aan op te kunnen hangen. Het ziet er nu netjes uit, electriciteit en afvoer moeten nog geregeld worden.

Collectoren voor het sanitair beneden werden opgehangen en enkele apex buizen zijn al aangesloten. Enkele stopcontacten werden ook verder afgewerkt. Dank aan Eddy! Verder hebben we het laatste stukje vloer nu eindelijk dicht, inclusief isolatie. Het ging over het stukje vloer waar alle onze leidingen (buizen) in en uit de woning gaan; alles samengebracht om zo weinig mogelijk warmteverlies en tocht te kunnen krijgen. We hebben ook nog twee extra wachtbuizen onderaan de woning opgehangen. Deze wachtbuizen gaan we gebruiken voor stroom voor in de tuin en voor de kabel/buis tussen warmtepomp en buiten-unit.

De afgelopen twee weekends hebben we ook veel geschoren, PUR schuim gespoten, jutte geschoten en geleemd. Vraag dit maar aan Ria, Yves, Claire, Jeffrey, Ramona. Joyce heeft dus véél leemmengsels moeten maken :). Ria heeft de ramen en deuren op het gelijkvloers ook nog voorzien van een UV bescherming.

Cedric en Peter hebben zich dan weer bezig gehouden met de Gyproc muren op het gelijkvloers. De eerste muren staan, er is nog wel wat werk maar de helft staat er toch al. We krijgen nu al een beter zicht van hoe onze woning eruit gaat zien op het gelijkvloers.

Weer aan de slag!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Algemeen, Bezetten

We willen iedereen via deze weg nog eens heel erg bedanken voor de gelukwensen! We hebben heel erg genoten van onze huwelijksdag en huwelijksreis. Ons bedankingkaartje bij deze:

Maar na een maandje rust (in de bouw) moesten we dus weer aan de slag. We zijn verder gegaan waar we gestopt waren, namelijk het leggen van vloerverwarming, het bezetten/lemen van de strobalenmuren en het leggen van de leidingen (UTP voor netwerk/internet, electriciteit, 24v voor relaissysteem, kabel, warm en koud water).

De vloerverwarming (leidingen + Gyproc Rigidur vloerplaten) is ondertussen helemaal gelegd op het gelijkvloers! We zijn ook begonnen met het afwerken van een strobalenmuur, deze keer met een mengsel van leem, water en vlas. Vlas is veel fijner dan afgeschoren stro en zorgt ervoor dat de muur gladder afgewerkt kan worden.

Verder bepleisteren!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten

Ongeveer drie weekends in totaal zijn we bezig geweest met het bepleisteren van de blinde muur, de foto’s van het eerste weekend hebben jullie al gehad. Hier volgt zo een beetje chronologisch de foto’s van de twee andere weekends. We hebben ook veel tijd gestoken in het opzetten en verplaatsen van de stelling. Op sommige stukken is het ook vrij hoog en dan gaat het allemaal niet meer zo snel. 😉 De nok van het dak is ongeveer 9m65 van de grond.

Zoals jullie kunnen zien, hebben veel mensen ons geholpen bij het bepleisteren van de blinde muur; Ria, Yves, Jeffrey, Jan, Claire en ‘pepe’ (de opa van Robin). Jeffrey was samen met Robin het team om het allerhoogste gedeelte te bepleisteren, het was echt hoog. 🙁

Hierboven de laatste foto’s van de blinde muur, we hebben op dit moment nog geen foto’s van de volledig afgewerkte muur omdat er een ongeluk gebeurd is. Claire, mama van Robin, is van de stelling afgevallen! Ze heeft zich een beetje misstapt denkt ze en is in de stelling naar beneden gevallen van ongeveer 4m hoogte. Resultaat: Stabiele L2 fractuur (ruggewervel) en een snee achter haar oor. De snee is gehecht, de fractuur is gelukkig stabiel m.a.w. Claire mag al snel terug naar huis maar ze moet nu een soort korset aandoen. Het kon allemaal veel erger geweest zijn… Claire is net gevallen op het moment dat we de stelling aan het afbreken waren, alles was bepleisterd. Robin stond op het moment van het ongeluk een verdieping boven haar… De buren hebben die dag nog geholpen om de stelling volledig af te breken en op te bergen… Nog eens bedankt aan alle buren!