Badkamer en keuken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Badkamer, Keuken, Nutsvoorzieningen

Toch nog een duidelijk gemis in onze woning; een eigen douche 🙂 En daar kunnen we nu werk van maken. Eerst beginnen met de afvoer te leggen van boven naar beneden. Dit ging al bij al wel redelijk gemakkelijk. De rest volgt een andere keer. We moeten wel nog redelijk wat, onder andere de muurtjes, de douchebak, de aansluitingen, de afwerking tegen de muren, de wc boven, etc. Werk genoeg! 🙂

IMG_1266 (47) IMG_1266 (48)

Omdat de ventilatie nu helemaal draait, hebben we de keuken nog eens onder handen genomen. We hebben de hele keuken nog eens opnieuw geverfd omdat de roosters nog wit waren, de schuifdeur was nog niet geverfd en de keuken moest al het bouwstof maar verdragen van de afgelopen twee a drie jaar. Dit is nu ook weer gedaan. Nu hier en daar nog een kleinigheidje en de schuifdeur werkt zoals die zou moeten werken 🙂

IMG_1266 (37) IMG_1266 (38)   IMG_1266 (50)

Laatste weken 2010

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken, Muren, Nutsvoorzieningen

Tijdens de laatste weekends van dit jaar hebben we allemaal nog flink doorgewerkt. Dit jaar inhuizen zal er wel niet meer inzitten maar dat heeft voornamelijk te maken met de planning voor een putboring. We gaan dus voor bijna 100% voor een warmtepomp met putboring (water/water). Wat hebben we nu allemaal gedaan?

De keuken is verder afgewerkt. Pallen heeft de laatste aanpassingen aan de keuken gedaan; vaatwasser ingebouwd, (afwerkings)plinten gesneden en geplaatst, leggers geplaatst, etc. We zijn tevreden van de keuken. Nu nog in gebruik nemen… 🙂

De buizen voor de afvoer van de dampkap hebben we ook verder beschermd en ingewerkt in een houten raamwerk. Wel belangrijk als we de droogvloerplaten verder gaan leggen; de droogvloerplaten mogen natuurlijk niet meteen steunen op deze buis, anders gaat deze misschien breken of doorbuigen.

Op de eerste verdieping hebben we het sanitair gelegd. We hebben ook een paar afvoerbuizen gelegd, wel nog niet alle buizen. Dat is voor binnen een paar weken dan maar. Alle buizen voor sanitair liggen ook vast in het hout met metalen straps. Ze zijn alleen nog niet aangesloten op collectoren omdat we nog geen muur (mdf) hebben staan. Zoals je kan zien, is de vloerverwarming met droogvloerplaten erop ook eindelijk klaar. Een klein stukje doen we nog niet omdat we nog enkele gaten moeten maken voor buizen (ventilatie, electriciteit zolder, licht voor op de eerste verdieping)…

We hebben ook nog veel muurtjes geplaatst. De muren krijgen een metalen skelet en worden opgevuld met Rockwool voor geluidsisolatie. Moeilijk om uit te leggen welke kamer waar gemaakt wordt maar hier zijn enkele foto’s:

Als laatste hebben we ook nog de muren op de zolder geschoren en klaargemaakt om te lemen.

Keuken en verven

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken

De keukeninstallateurs van Pallen zijn nog een keertje langsgeweest; de keuken kan nu pas eigenlijk helemaal afgewerkt worden omdat de muren grenzend aan de keuken er nu wel staan.

De weg naar ons strobalenhuis kennen de mensen van Pallen ondertussen wel al: Het opmeten van de ruimte, de eerste grote installatie, het verder afwerken van deze eerste installatie en nu dan het verder afwerken van de gehele keuken. En er komt nog een bezoekje bij: Alle losse eindjes nog inorde brengen en het verplichte ‘bedankt dat u voor ons gekozen heeft’ zeggen.

We moeten nu wel overal licht voorzien want na 5 uur is het echt wel te donker… Er moeten nog een paar dingen gedaan worden; het verder aansluiten van de vaatwasmachine, het ophangen van twee opbergplankjes en het plaatsen van verschillende afsluitplintjes…

We (vooral Ria dan) zijn aan het verven geslagen. We hebben ervoor gekozen om een eerste laag nu al aan te brengen zodat we al een zicht krijgen van hoe de woning eruit zou gaan zien. De tweede afwerkingslaag verven we pas als er niet meer gebouwd moet worden.

De kleuren komen op de foto er jammer genoeg niet zo goed uit omdat het toch wat te donker was in de woning. De kleur in de keuken is ‘koffieboon’ kleur, voor de mannen een soort donkerbruine kleur te vergelijken met chocolade. De kleur in de living is een zelf samengestelde kleur, best te vergelijken met de ‘petroleum’ kleur, voor de mannen is dit een donkergroene kleur. We hebben voor deze kleuren gekozen omdat ze genoeg moesten afsteken tegen het lichtbruine van de houten balken.

Allerhande hulp

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Isolatie, Keuken, Muren

Voor en na het weekendje Pukkelpop (19-20-21/08) hebben we veel hulp van vrienden en familie gekregen. Robin is drie dagen naar Pukkelpop (http://pukkelpop.be/) geweest, Joyce is enkel de zaterdag meegegaan. Topacts: Kelis, Blink-182, Limp Bizkit, Iron Maiden, The Prodigy, Steve Aoki, etc.

Er is verder gewerkt aan de keuken. De keuken is wel nog niet volledig afgewerkt maar de dampkap hangt nu; we hebben twee houten balken bij moeten plaatsen om het geraamte van de dampkap aan op te kunnen hangen. Het ziet er nu netjes uit, electriciteit en afvoer moeten nog geregeld worden.

Collectoren voor het sanitair beneden werden opgehangen en enkele apex buizen zijn al aangesloten. Enkele stopcontacten werden ook verder afgewerkt. Dank aan Eddy! Verder hebben we het laatste stukje vloer nu eindelijk dicht, inclusief isolatie. Het ging over het stukje vloer waar alle onze leidingen (buizen) in en uit de woning gaan; alles samengebracht om zo weinig mogelijk warmteverlies en tocht te kunnen krijgen. We hebben ook nog twee extra wachtbuizen onderaan de woning opgehangen. Deze wachtbuizen gaan we gebruiken voor stroom voor in de tuin en voor de kabel/buis tussen warmtepomp en buiten-unit.

De afgelopen twee weekends hebben we ook veel geschoren, PUR schuim gespoten, jutte geschoten en geleemd. Vraag dit maar aan Ria, Yves, Claire, Jeffrey, Ramona. Joyce heeft dus véél leemmengsels moeten maken :). Ria heeft de ramen en deuren op het gelijkvloers ook nog voorzien van een UV bescherming.

Cedric en Peter hebben zich dan weer bezig gehouden met de Gyproc muren op het gelijkvloers. De eerste muren staan, er is nog wel wat werk maar de helft staat er toch al. We krijgen nu al een beter zicht van hoe onze woning eruit gaat zien op het gelijkvloers.

Plaatsing van de keuken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken

Vandaag wordt de keuken geoplaatst! Een bedrijf om keukens te plaatsen werd door Pallen (http://www.pallen.de/) gestuurd om onze keuken te installeren. Alleen jammer dat ze enkel Duits spreken, gelukkig is Yves er om als tolk te dienen. Ja, Joyce en Robin verstaan het wel maar spreken is iets anders. Zeker als het om technische zaken gaat…

De keuken is eindelijk geplaatst, niet helemaal maar toch. Aan de rechterkant van de keuken moet nog een en ander afgewerkt worden als de muur erin staat tussen de keuken en de berging. Daarnaast moet de afzuigkap/dampkap en twee schappen geplaatst worden. Het resultaat na het hard werken de afgelopen weken:

Verder afwerken keuken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken

De laatste werken aan de keuken vooraleer deze geplaatst kan worden! De zijkanten moeten opgevuld worden met een korrel van Gyproc voor de stabiliteit en voor het mooi af te werken. De electrische aansluiting voor het kookeiland ligt ook klaar.

Vloerverwarming deel 2

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken, Verwarming

We gaan verder met de vloerverwarming! We hebben ook al gehoord dat onze overburen die net klaar zijn met hun woning ook voor het Siccus systeem hadden gekozen. Ondertussen werden onze droogvloerplaten geleverd, deze platen komen bovenop de vloerverwarming. We hebben gekozen voor Gyproc Rigidur droogvloerplaten (info), deze hebben we besteld bij Mommen (http://www.mommen.be/) en bij Hout Modest N.V. (http://www.modest.be/).

Maar nu verder werken met Frank…

Vloerverwarming

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken, Verwarming

Nu moeten we de vloer eens gaan aanpakken, het wordt namelijk stilletjes aan tijd want de keuken komt zaterdag 5 juni! We hebben ervoor gekozen om vloerverwarming te leggen in onze woning. Onze vloerverwarming hebben we besteld bij Varia Technics (http://www.variatechnics.com/) omdat een goede vriend van ons bij dit bedrijf werkt. Hij heeft ons bijgestaan met raad en daad, waarvoor heel erg bedankt Frank! We wouden ook geen chape laten leggen, we wouden werken met een droogvloer zodat het allemaal sneller vooruit kon gaan, we het zelf konden plaatsen, het een geringe opbouw had en niet veel zou wegen.

Als systeem voor de vloerverwarming hebben we voor het Uponor (http://www.uponor.be/) Siccus systeem (info) gekozen, verdeeld door Nathan (http://www.nathan.be/). Deze vloerverwarming wordt in een strobalenwoning geplaatst, bovenop een halve meter samengeperst stro + OSB platen. We hebben voor dit systeem gekozen omdat Frank ons dit aanraadde en ook omdat we met een zeer goed geisoleerde woning (sowieso lage-energie woning) te maken hebben, we hebben niet zoveel verwarming nodig, lage temperatuur verwarming is voldoende. Uit het verleden bij andere strobalenwoningen is al gebleken dat radiatoren teveel zijn. In sommige strobalenwoningen wordt er zelfs geen verwarming gelegd, er wordt enkel gewerkt met een kachel. Toch hebben we een beetje voor zekerheid gekozen en hebben ons laten bijstaan door een professional, ons Frankske. 🙂

Informatie over het droogbouwsysteem Siccus:

Lage opbouwhoogte en gering gewicht – dat zijn de gestelde elementaire eisen aan een vloerverwarmingsysteem voor de renovatie. Uponor Siccus kan bovendien naar keuze worden toegepast met conventionele dekvloer of met droge dekvloerplaten. Een opmerkelijk voordeel wanneer het gaat om een vlotte voortschrijding van de bouw.

Voordelen

  • Slechts 50 mm minimum montagehoogte
  • Gelijkmatige warmteverdeling via warmtegeleidingslamellen
  • Korte bouwtijd en direct begaanbaar met droge dekvloerplaten
  • Slechts 25 kg/m² systeemgewicht met droge dekvloerplaten

Bovenstaande foto’s is het resultaat van 1 avondje werk. Verder heeft de papa van Joyce (Eddy) de MDF muur verder afgewerkt in de berging. Daar willen we ook een strakke muur, vooral om allerlei materiaal en collectoren op te kunnen hangen.

Keuken klaarmaken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken

Het volgende werk is het klaarmaken van de muur waar de keuken moet komen. Een strobalenmuur kan ook heel strak afgewerkt worden. Er worden dan latten tussen de leem geplaatst waarop bijvoorbeeld MDF platen worden vastgemaakt. Zo heb je een rechte en strakke muur. Dit wouden we in de keuken doen. We hebben ook de stroomvoorzieningen, afvoer en aanvoer van warm en koud water gelegd. Onderdelen hiervoor hebben we bij Hulsmans Gebroeders Bvba (http://www.hulsmans.be/) en bij Selfmatic (http://www.selfmatic.be/) gehaald.

Robin heeft van Joyce ook de eerste plantjes voor aan de strobalenwoning cadeau gekregen voor zijn verjaardag. Robin is nu 28. Proficiat!