Warmtepomp (deel 2)

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Verwarming

YES! De warmtepomp gaat geinstalleerd worden door Varia Technics! Eindelijk gaan we ons kunnen wassen met warm water. Het is natuurlijk ook wel fijn te weten of de putboring ‘goed gedaan’ is, of het bad waterdicht is, of het hele concept van een warmtepomp werkt, of we het warm gaan hebben binnen als het buiten koud is, of de vloerverwarming goed gelegd is, etc. 🙂 Normaal gezien zou dit allemaal wel inorde moeten zijn. Here we go!

Varia Technics heeft 1 dag aan onze installatie moeten werken, ze waren drie man sterk. Daarnaast is ook een technieker van het merk van de warmtepomp (Alpha Innotec) afgekomen om de warmtepomp in bedrijf te stellen en te configureren. Die mannen hebben ‘by the way’ wel heel graag koffie, behalve Kurt, die moet iets anders hebben 🙂

Wel leuk, we kunnen de acties van onze warmtepomp online bekijken. We kunnen bijvoorbeeld in het buitenland de temperaturen aflezen en bijstellen. Handig als je de warmtepomp in vakantie modus hebt staan en op de laatste dag van je vakantie online hem terug op ‘normaal’ kunt instellen.

Na twee weken gelopen/gedraaid te hebben, kunnen we gelukkig vaststellen dat al onze bezorgdheden van bovenaan deze post ongegrond waren en inorde zijn. Alles werkt zoals het hoort!

Ceder (deel 1) en warmtepomp (deel 1)

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Verwarming

Tijd om weer aan de slag te gaan! Dit weekend gaan we aan de gevel werken omdat het mooi weer is. We hebben besloten om de gevelbeplanking vooraan onze woning rond de voordeur en het badkamerraam in cederhout uit te voeren. De cederplanken hebben we bij de Slagmolen (website) gekocht, bestellen moest niet. De gevelbeplanking is geplaatst maar moet nog verder afgewerkt worden; de randen, inkitten, behandelen om de kleur te bewaren, etc. Deel 1 dus…

De in cederhout aanwezige cederolie zorgt op een natuurlijke wijze dat het hout bestand is tegen rot, schimmel en insecten. Cederhout is duurzaam, licht, zeer stabiel en goed bewerkbaar omdat het een rechte draad en een fijne nerfstructuur heeft. Ceder en thermowood zijn twee ‘houtsoorten’ die heel geschikt zijn voor gevelbeplanking. We hebben uiteindelijk niet voor thermowood gekozen – thermowood is goedkoper – omdat we de houtstructuur van ceder mooier vinden.

Verder heeft Varia Technics onze warmtepomp (Alpha Innotec SWC 80 H), boiler (300 liter) en andere benodigdheden geleverd. De 2 grote toestellen wegen toch 230 – 250kg, best zwaar dus… Nu moeten we binnenkort plaats maken in de berging. Varia Technics gaat nog contact opnemen met Nathan die voor ons de warmtepomp onder andere gaat ‘instellen’. Varia Technics en Nathan zullen dan waarschijnlijk nog 1 dag werk hebben om alles te installeren. Deel 1 dus, wordt vervolgd…

Eerste verdieping

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Muren, Nutsvoorzieningen, Verwarming

Dit weekend werd de eerste verdieping verder onder handen genomen. We hebben op de eerste verdieping nu alle electriciteit (stopcontacten, schakelaars en verlichting voor op het gelijkvloers) liggen, praktisch alle strobalenmuren voorzien van een eerste leemlaag en de definitieve kamerindeling gemaakt.

Verder zijn we begonnen met de vloerverwarming op de eerste verdieping. We hebben alle isolatie / opbouw gelegd, alle Siccus vloerplaten gelegd en de eerste drie kringen gelegd. De collectoren boven hangen ook al op. Volgende keer gaan we hiermee verder. De vensterbanken zijn ook al op maat gemaakt en vastgezet. Deze moeten later dan nog verder afgewerkt worden.

Op het gelijkvloers hebben we de grote Gyproc muur verder afgewerkt (schuren en bijwerken). De muur is bijna rijp om geverfd te worden. En ja, ‘s avonds laat kan het wel eens gezellig worden. 🙂

Vloerverwarming deel 2

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken, Verwarming

We gaan verder met de vloerverwarming! We hebben ook al gehoord dat onze overburen die net klaar zijn met hun woning ook voor het Siccus systeem hadden gekozen. Ondertussen werden onze droogvloerplaten geleverd, deze platen komen bovenop de vloerverwarming. We hebben gekozen voor Gyproc Rigidur droogvloerplaten (info), deze hebben we besteld bij Mommen (http://www.mommen.be/) en bij Hout Modest N.V. (http://www.modest.be/).

Maar nu verder werken met Frank…

Vloerverwarming

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Keuken, Verwarming

Nu moeten we de vloer eens gaan aanpakken, het wordt namelijk stilletjes aan tijd want de keuken komt zaterdag 5 juni! We hebben ervoor gekozen om vloerverwarming te leggen in onze woning. Onze vloerverwarming hebben we besteld bij Varia Technics (http://www.variatechnics.com/) omdat een goede vriend van ons bij dit bedrijf werkt. Hij heeft ons bijgestaan met raad en daad, waarvoor heel erg bedankt Frank! We wouden ook geen chape laten leggen, we wouden werken met een droogvloer zodat het allemaal sneller vooruit kon gaan, we het zelf konden plaatsen, het een geringe opbouw had en niet veel zou wegen.

Als systeem voor de vloerverwarming hebben we voor het Uponor (http://www.uponor.be/) Siccus systeem (info) gekozen, verdeeld door Nathan (http://www.nathan.be/). Deze vloerverwarming wordt in een strobalenwoning geplaatst, bovenop een halve meter samengeperst stro + OSB platen. We hebben voor dit systeem gekozen omdat Frank ons dit aanraadde en ook omdat we met een zeer goed geisoleerde woning (sowieso lage-energie woning) te maken hebben, we hebben niet zoveel verwarming nodig, lage temperatuur verwarming is voldoende. Uit het verleden bij andere strobalenwoningen is al gebleken dat radiatoren teveel zijn. In sommige strobalenwoningen wordt er zelfs geen verwarming gelegd, er wordt enkel gewerkt met een kachel. Toch hebben we een beetje voor zekerheid gekozen en hebben ons laten bijstaan door een professional, ons Frankske. 🙂

Informatie over het droogbouwsysteem Siccus:

Lage opbouwhoogte en gering gewicht – dat zijn de gestelde elementaire eisen aan een vloerverwarmingsysteem voor de renovatie. Uponor Siccus kan bovendien naar keuze worden toegepast met conventionele dekvloer of met droge dekvloerplaten. Een opmerkelijk voordeel wanneer het gaat om een vlotte voortschrijding van de bouw.

Voordelen

  • Slechts 50 mm minimum montagehoogte
  • Gelijkmatige warmteverdeling via warmtegeleidingslamellen
  • Korte bouwtijd en direct begaanbaar met droge dekvloerplaten
  • Slechts 25 kg/m² systeemgewicht met droge dekvloerplaten

Bovenstaande foto’s is het resultaat van 1 avondje werk. Verder heeft de papa van Joyce (Eddy) de MDF muur verder afgewerkt in de berging. Daar willen we ook een strakke muur, vooral om allerlei materiaal en collectoren op te kunnen hangen.