Badkamer en keuken

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Badkamer, Keuken, Nutsvoorzieningen

Toch nog een duidelijk gemis in onze woning; een eigen douche 🙂 En daar kunnen we nu werk van maken. Eerst beginnen met de afvoer te leggen van boven naar beneden. Dit ging al bij al wel redelijk gemakkelijk. De rest volgt een andere keer. We moeten wel nog redelijk wat, onder andere de muurtjes, de douchebak, de aansluitingen, de afwerking tegen de muren, de wc boven, etc. Werk genoeg! 🙂

IMG_1266 (47) IMG_1266 (48)

Omdat de ventilatie nu helemaal draait, hebben we de keuken nog eens onder handen genomen. We hebben de hele keuken nog eens opnieuw geverfd omdat de roosters nog wit waren, de schuifdeur was nog niet geverfd en de keuken moest al het bouwstof maar verdragen van de afgelopen twee a drie jaar. Dit is nu ook weer gedaan. Nu hier en daar nog een kleinigheidje en de schuifdeur werkt zoals die zou moeten werken 🙂

IMG_1266 (37) IMG_1266 (38)   IMG_1266 (50)

Grondwater!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Grondwerken, Nutsvoorzieningen

De prijs van water wordt duurder en duurder. Op aanraden van onze overbuurman (Brahim) hebben we besloten om een grondwaterput te laten boren of aanleggen. De man die dit bij ons kwam doen zei ons dat we maar tot 7 meter diep moesten gaan, het grondwater op Halveweg (deelgemeente van Zonhoven waar wij wonen) ligt redelijk hoog. En dan klopt ook, nu we terugdenken aan het plaatsen van de regenwaterput. De regenwaterput voorziet onze wc’s, een lavabo en de wasmachine van water. Afgelopen zomer hebben we van dit water ook de tuin besproeit en ja hoor, de put geraakt leeg. De grondwaterput dan maar voor de tuin 🙂

IMG_1265 (3) IMG_1265 (4) IMG_1265 (5) IMG_1265 (14)

Op een voormiddag was de put klaar, inclusief aansluiten met de pomp. Rond de middag kon de man, als bewijs dat grondwater zuiver is, drinken van zijn opgepompt water 🙂

De stroom hebben we ook naar achteraan de tuin gelegd, zodat we stroom hebben in het tuinhuisje. Is geen moeilijke klus maar wel zwaar. Pff… Omdat we nu toch water dichtbij hebben om te sproeien, hebben we ook het resterend bamboe terug in de tuin geplant, en net zoals de andere bamboe, in een open ton zodat de wortels niet overal naartoe schieten. Het is geen woekerende bamboe maar toch…

IMG_1265 (6) IMG_1266 (3)

Eindelijk!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Nutsvoorzieningen

Eindelijk is het zover! De werfkast buiten aan onze woning kan vandaag weg. We hebben een afspraak gemaakt met Infrax om onze electriciteitsaansluiting definitief te maken. Ongeveer drie weken geleden werd onze binneninstallatie al goedgekeurd door een controleur, geen opmerkingen!!!

We hebben gekozen voor een vierdraads 25A aansluiting; ze noemen dit ook wel krachtstroom of een meerfasige aansluiting. Onze inductiekookplaat en onze warmtepomp werken op krachtstroom, daarmee dat we dit nodig hebben. De controleur en nog andere mensen zeggen dat toestellen die werken op een meerfasige aansluiting qua rendement beter werken dan op een monofasige aansluiting. Bij uw electriciteitsleverancier (Luminus in ons geval) moet je bij de keuze van het aantal Ampère enkel een supplement betalen vanaf dat je over de 80A gaat. Bij Infrax moet je sowieso een meerprijs betalen hoe hoger je gaat met je Ampèrage. Volgens de controleur hadden we zeker al voldoende met 20A maar voor de zekerheid hebben we dan voor 25A gekozen. Ook met het oog op later, we hebben nu wat ruimte…

Opstarten

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Nutsvoorzieningen, Schrijnwerkerij

Nu de feestjes achter de rug zijn, de kerstboom opgeruimd is en Jambo van de sneeuw genoten heeft, is het tijd om de ‘werkzaamheden’ aan ons strobalenhuisje weer op te pakken.

De afgelopen maand hebben we ons voornamelijk bezig gehouden met het helemaal inorde krijgen van de electriciteitsinstallatie. Samen met Eddy hebben we alle losse eindjes opgelost, waaronder bv de bel, lichten, stopcontacten, schakelaars, aarding en nog wat werk in de zekeringskast.

SD schrijnwerkerij is ook nog een keertje langsgeweest om hier en daar een paar dingen bij te regelen of te veranderen aan de deuren.

Zolder

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Muren, Nutsvoorzieningen

Buiten allerlei kleine klusjes gaan we ons nu bezig houden met de zolder. In een weekend werken is de zolder lang niet klaar maar we willen toch enkele dingen gedaan hebben, zoals de muur isoleren, osb ertegen schroeven, electriciteit inorde brengen en opruimen. Toch weer een heel werk voor in het weekend.

Buiten al dat werk op zolder wordt er hier en daar ook nog geverfd. Joyce doet daarvan het meeste werk en dat gebeurt meestal op een avond in de week.

Werkverdeling

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Nutsvoorzieningen

Werkverdeling! Iedereen heeft zijn of haar klusje gekregen; Het gaat vooruit, het gaat verbazend goed vooruit! 🙂 En natuurlijk moet Jambo meehelpen…

De deuren op het gelijkvloers worden ingezet, eindelijk! 🙂 De hal en de wc krijgen nu allebei een verfdeur, we hoeven ons nu ook niet meer te schamen als we wat geluid maken op de wc. Ja, dat kan wel eens gebeuren. In deuren plaatsen hebben we niet zoveel ervaring maar gelukkig wou onze buurman Valentin ons komen helpen.

In de berging worden de voorbereidingen getroffen voor de installatie van de warmtepomp. Begint ondertussen ook wel tijd te worden, met koud water wassen is niet altijd even aangenaam. Het begint ook wel wat kouder te worden buiten…

De plintjes worden geverfd en geplaatst, stoffen worden gestikt en de zolder wordt voorzien van electriciteit.

Tenslotte wordt het bad verder onder handen genomen. We hebben besloten om het bad in te kaderen in cederhout, hetzelfde hout dat we gebruiken voor de gevelbeplanking.

Kabel & Putboring

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Grondwerken, Nutsvoorzieningen

Na een maand zonder tv, telefoon en internet te hebben gezeten, worden we nu eindelijk aangesloten! Een maand zonder bijvoorbeeld internet is toch wel lastig, zeker als je afspraken in de bouw wil maken of offertes wil nakijken en vergelijken. We hebben gekozen voor Telenet en meer specifiek voor het pakket Fibernet40. Fibernet40 is digitale tv, telefoon en internet aan 40Mbps, allemaal over de kabel. Voornaamste redenen: Een alles-in-één pakket, digitale tv en mogelijkheid om tv te kunnen kijken op meerdere televisietoestellen. De tv beneden is bij ons aangesloten op digitale tv en de tv’s boven gaan met gewone kabel verbonden worden. Een Belgacom lijn is voor ons dus niet meer nodig.

Bijna een week te vroeg zijn de mannen van de putboring daar! Wel even paniek want we hadden allebei geen verlof genomen. Gelukkig hebben we wel iets kunnen regelen; Robin is met de hulp van collega Aschwin thuis geraakt (de auto van Robin stond op de carpoolplaats in de Herkebamstraat)… De firma Verheyden bvba gaat vandaag de twee putten van 90m diep boren en in elk van de twee putten zullen twee leidingen met U lus onderaan gestoken worden om warmte op die diepte te kunnen ontrekken, m.a.w. 4 buisuiteinden per boorgat zullen achteraf zichtbaar zijn. Best wel indrukwekkend.

De werkwijze voor het boren van een geothermische put van 90m, voor zover we het allemaal begrepen hebben:

  • Het uitkiezen van de boorplaats en het maken van het begin van het boorgat. In dit gat wordt een plastieken buis (wit) gestoken.

  • De boormachine boven het boorgat plaatsen. Eerst wordt er wel een soort binnenband rond het boorgat geplaatst om het contact tussen machine en grond waterdicht te maken. Tijdens het boren wordt de put met water gevuld en onder druk gehouden. Dit doet men om ervoor te zorgen dat de put niet zou dichtvallen bij het boren. Daarom heeft de boormachine nood aan een waterreserve zoals in de waterput die we al eerder geplaatst hadden. Inhoud van de waterput is 10.000 liter en moet constant bijgevuld worden!

  • Het boren van de put van 90m diep en daarna de boor met koppelstaven terug naar boven halen. De geboorde specie (een soort erg vaste klei waar geen planten op groeien) afvoeren. De put wordt met water onder druk gehouden.

  • Buizen klaarmaken (U lus + gewichten aanbrengen) en in het boorgat naar beneden steken. De buizen zijn op voorhand afgemeten, de rollen gaan er dus precies in. Daarna wordt de geboorde put opgevuld met een soort cement gebruikt bij geothermische boringen.

  • Opruimen en klaar!

De eerste putboring ging van de eerste keer goed. Bij de tweede putboring waren er wel moeilijkheden; de geboorde put viel een paar keer in door een andere samenstelling van de grondlagen. De tweede put moest uiteindelijk drie keer geboord worden.

Klussen!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Nutsvoorzieningen

Het laatste bouwafval werd opgeruimd en afgevoerd. Smerig jobke maar het is gebeurd. Als kersverse Zonhovenaars mogen we 1000 kg bouwafval per jaar gratis naar het containerpark brengen. We hadden ook enkele zakken met restafval, daar hebben we per kg voor moeten betalen.

Binnen hebben we (vooral Eddy) verder aan het sanitair gewerkt. Nog niet helemaal af maar het begint erop te lijken. De vrouwen zijn aan het verven en afwerken van de muren geslagen. We hebben voor leisteen grijze verf gekozen mét structuur. Moor resultaat, al zeggen we het zelf. 🙂 We hebben ook nog de indirecte verlichting, afwerklatjes voor de bedrading en gordijnstangen gemonteerd. Klaar voor gebruik!

We hebben ook aan de tuin gedacht, we hebben voor de eerste aanplanting rondom de woning gezorgd. Vooral dankzij Jan hebben we nu mooie buxus en een houten raamwerk waartegen onze klimplanten kunnen aangroeien. Het terras van paletten staat ook al klaar! 🙂

Voorbereiding bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Nutsvoorzieningen, Ventilatie

Dit weekend hebben we weer een hele berg werk verzet aan de woning! We moesten wel want het Leemniscaat komt onze woning voorzien van een definitieve laatste pleister- of kalklaag. Waarschijnlijk zal dit woensdag en donderdag gebeuren. We hebben gekozen voor een licht bruine kleur, dezelfde kleur die gebruikt werd bij de strobalenwoning van Katrien en David (http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/). Foto’s van hun strobalenwoning vind je bijvoorbeeld hier: http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/archive/2010/09/22/buitenkant-klaar.html

Vrijdag is Mathias van het Leemniscaat (samen met de papa van Robin en Robin zelf) de stelling komen opzetten. In het weekend hebben we dan al het hout van het houtskelet geschuurd, houtverduurzamingsmiddel en een ademend houtbeschermingsproduct aangebracht. De producten die we gebruikt hebben, waren de volgende:

Daarna was het dus afplakken geblazen! Verder hebben we sleuven uitgesneden waar de electriciteitsdraden moeten komen voor de buitenverlichting, de bel en de sensor. De stopcontacten voor buiten zullen opbouw worden. We hebben ook nog twee verluchtingsgaten voorzien voor ons ventilatiesysteem. De gaten moesten groot genoeg zijn om een buis van 180mm (buitenmaat) erdoor te krijgen. We hebben dus uiteindelijke twee buizen van 200mm (buitenmaat) in de muur verwerkt. We moesten wel eraan denken dat de twee gaten minstens 2 meter uit elkaar liggen!

Er komt echt een heleboel stro uit dat gaatje (200mm doorsnee) in de muur! Zo is het ook te zien dat het stro goed geperst is. Even de meter erbij gelegd en de muur is dus ongeveer 54cm breed, inclusief dunne pleisterlaag buiten en leemlaag binnen. Goed geisoleerd dus! 🙂

Ondertussen hebben we ook de afvoer van de drie wc’s gelegd. We hebben de afvoer ook eventjes met wat water getest en het loopt allemaal goed af… De electriciteitskast of zekeringskast is ook praktisch klaar, dus dit ziet er ook al goed uit.

Nog 1 maand!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Grondwerken, Nutsvoorzieningen

Nog 1 maand en dan verhuizen we! 1 mei is onze verhuisdatum en het appartement in Alken is ondertussen ook al doorverhuurd. We gaan natuurlijk onze buren (Hanne & Farid, Nathalie & Olivier en Sylvie & Stefan) erg missen, ze zijn altijd welkom in Zonhoven!

Nu de regenwaterput, de afwatering van het dak en de leiding voor het stadswater liggen, kunnen we de riolering van ons huis verder afwerken. Eenmaal de buizen aan de rooilijn open, roken we meteen dat het ging om de riolering. 🙂

We hebben de regenwaterput aan de binnenkant verder afgewerkt met een sifon en stille-water-toevoer. We hebben de put ook verder schoongemaakt en aangesloten, we hebben daarbij ook gebruik gemaakt van een terugslagklep (oranje van kleur).

Portretfoto van de papa van Robin (Jan) en de buurman (Marcel) in het zonnetje: