Kinderbadkamer

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Badkamer, Muren

Het is even geleden sinds ons laatste bericht maar we zijn na een winterpauze (reis naar Australië) opnieuw begonnen met klussen aan onze woning. Deze keer nemen we de kinderbadkamer en de tweede kinderkamer onder handen. Aan beide kamers is nog maar weinig gebeurd, enkel de basiszaken zoals kale muren en kale vloer 🙂 Tijd om eraan te beginnen, onze Vince begint nu toch al wat groter en zelfstandiger te worden.

Eerst zorgen we ervoor dat alle deuren geplaatst zijn. Eindelijk af van ruimtes die ‘open’ staan, alle deuren in het huis zijn geplaatst. Joyce zorgt ervoor dat ze ook meteen geverfd zijn.

20150215_122109 20150215_172856 20150403_121700

In de kinderbadkamer plaatsen we een ophangwc en we zorgen ervoor dat de muren (van waterwerende MDF) bijgewerkt en afgeschuurd worden. Dat van de muren doen we ook in de tweede kinderkamer, daar zijn de muren wel van gipsplaat wat het bijwerken/afschuren iets gemakkelijk maakt. De oppervlakte is ook een stuk groter in die kamer. Tenslotte worden de muren voorzien van een primer…

De kinderbadkamer:

20150117_131135 20150301_114940 20150403_121737 20150403_171137

De tweede kinderkamer:

20150403_121618 20150403_150321 20150403_171105 20150403_171128

Oef, eindelijk, we zijn ook van het schuren af. 🙂

Master bathroom

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Badkamer, Muren

Nu de leidingen, afvoer en electriciteit liggen, kunnen we aan de slag gaan met één van de laatste structurele werken in onze woning! We hebben ons toch een heel tijdje gewassen in bad maar een douche nemen lijkt ons toch ook wel eens leuk 🙂 Zeker als je je kan gaan douchen op reis, dan merk je wel dat je een douche mist.

Onze “master bathroom” heeft op dit moment nog niet alles wat we willen… Wél een wastafel en een bad maar er komt dus nog een wc en een inloopdouche bij. Eerst begonnen we met de structuur te maken om de omhangwc aan op te hangen. De plaats die we nodig hebben om de afvoerbuis van de wc naar beneden te laten gaan is dezelfde plaats als waar alle ventilatiebuizen naar beneden gaan, dus dat komt goed uit. Achter de ophangwc komen alle buizen. De structuur is goed getest geweest; even als een aap eraan hangen en ja, alles ok! 🙂

IMG_1267 (1) IMG_1267 (3)

De douchebak vastgemaakt en de afvoerbuizen van de wc zijn klaar, de wand mag komen! Nu nog mooi alle openingen uitzagen en de wand kan vastgezet worden. Altijd handig om toch even te testen met water in de pot of er niks lekt. We hadden namelijk een lekje ontdekt na de eerste keer doortrekken van de wc. Een klein scheurtje in een rubber aan de aanvoer van het water uit het reservoir. Dus ja, goed nakijken en niet meteen de wand heel goed vastzetten. Maar de wc is klaar voor gebruik! 🙂

IMG_0118

Nu de wc klaar is, moeten we de wanden nog verder isoleren tegen geluid. Jan zorgt nog voor de laatste buisjes voor de afvoer van de inloopdouche.

IMG_0163 IMG_0155

Pff, het is toch wel zwaar werk. Maar kom, we schieten wel op. We zetten een extra wand, zodat we een inloopdouche krijgen met op de kopzijde de ingang. We hebben ervoor gekozen om geen deur te plaatsen maar gewoon open te laten. De inloopdouche zou 90 cm breed worden en 180 cm in lengte. Lang genoeg dus om spetters in de inloopdouche te houden. Alle wanden worden voorzien van vochtwerende MDF, bestand tegen water en goed sterk. Voor de bak van de inloopdouche maken we gebruik van 2 steunen die het midden van de bak ondersteunen (op de foto staan ze nog niet op de juiste plaats). Verder hebben we een rand rondom gemaakt waar de randen van de bak op rusten. Zo beweegt de bak niet en wordt deze voldoende gesteund. Natuurlijk belangrijk om de bak niet 100% waterpas te leggen, het water moet toch vlot weglopen! Net voordat we de bak plaatsen, spuiten we op alle pootjes en op alle plaatsen waar de bak contact maakt een beetje PUR. Dit zorgt ervoor dat alles een beetje vastzit en niet gaat schuiven.

IMG_0265  IMG_0264

Et voila! De inloopdouche is structureel klaar. De volgende klus is dus het betegelen van de inloopdouche en het verder dichtleggen van de vloer. Tevreden en voldaan! Vince heeft de bak ook al even getest en ja, alles ok! 🙂

IMG_0269

Kinderkamer

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Muren

Deel twee van de kinderkamer…

Op een avond in de week hebben we de leem verder afgewerkt in de kinderkamer. Deze was door het werken in huis een beetje stoffig en nog niet volledig afgewerkt. Dit is nu allemaal inorde. Verder hebben we nog flink gepoetst!

IMG_1259 (25) IMG_1259 (28) IMG_1259 (30)

Na al dat poetsen konden we beginnen aan de vloer in de kinderkamer. Dit ging eigenlijk wel vrij vlotjes en we zijn tevreden met het resultaat!

IMG_1259 (47) IMG_1259 (48) IMG_1259 (53)

En dan al het verven nog, eerst een goede grondlaag en dan de kleur. Een flinke klus, alleen al omdat het toch een redelijk groot schuin plafond is. Verder hebben we ook al de basis gelegd van de tekeningen tegen de muur, met dank aan de interieurstyliste Joyce! 🙂 Meer foto’s van deze tekeningen later…

IMG_1259 (32) IMG_1259 (35) IMG_1259 (38)

Oja, vergeten te vermelden! Verschillende maanden geleden hebben we onze electrische installatie laten keuren, alles inorde! Zonder controle door iemand die dit als job doet, hebben we dit toch netjes gedaan, zowel de installatie als de plannen… En ja, vorige maand hebben we dan ook de waterinstallatie laten keuren, ook alles inorde!

De papa van Joyce heeft er toch vaak aan gedacht of het wel allemaal goed was wat we deden… 🙂

IMG_1259 (57)

Berging

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Muren

In de berging is er wel nog wat werk te doen. Eerst zullen we nog 1 muur moeten dichtmaken met Gyproc, bepleisteren en afschuren, verven, etc.

IMG_1030IMG_1026IMG_0005 IMG_0017

En ja, een schuifdeur moet er ook nog komen… Normaal gezien kost een gekochte schuifdeur wel redelijk wat, daarom hebben we ervoor gekozen om de schuifdeur zelf te maken. Gaat eigenlijk wel goed!

IMG_0037 IMG_0039 IMG_0041IMG_0040

In de kinderkamer moeten we ook nog redelijk veel pleisteren en schuren. Ai ai ai, het stof… Joyce krijgt er de kriebels van! 🙂

IMG_1124 IMG_0006

Kinderkamer

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Muren

Nu het weer wat kouder is geworden, wordt de eerste kinderkamer onder handen genomen. De meeste structurele zaken zijn al klaar. Enkel de hoogslaper heeft nog een vloer nodig, de buizen van de ventilatie liggen nog open.

IMG_0968 IMG_1125 IMG_1136

Ook werd – eindelijk – een zolderluik met trap geinstalleerd. Dankzij de mama en papa van Robin hebben we dit zolderluik zo goed als gratis kunnen krijgen. Een koppel had het zolderluik als gratis af te halen op internet gezet, ze hadden dit zolderluik gekocht maar nooit gemonteerd. We like! 🙂

IMG_0955 IMG_0954 IMG_1123

Zolder

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Muren, Nutsvoorzieningen

Buiten allerlei kleine klusjes gaan we ons nu bezig houden met de zolder. In een weekend werken is de zolder lang niet klaar maar we willen toch enkele dingen gedaan hebben, zoals de muur isoleren, osb ertegen schroeven, electriciteit inorde brengen en opruimen. Toch weer een heel werk voor in het weekend.

Buiten al dat werk op zolder wordt er hier en daar ook nog geverfd. Joyce doet daarvan het meeste werk en dat gebeurt meestal op een avond in de week.

Muurtjes…

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Muren, Ventilatie

Binnen wordt er verder gewerkt aan de muren van de kamers… De muren met leidingen (voor stopcontacten, schakelaars, lichten en/of water) worden dichtgemaakt met Gyproc en verder afgewerkt met Joint Filler. Schuren, opvullen en opnieuw schuren is de boodschap. Als laatste wordt hierop vliesbehang aangebracht. Daarna is het tijd om te verven…

Ondertussen zijn de eerste onderdelen voor ons ventilatiesysteem aangekomen. We hebben gekozen voor het ventilatiesysteem type D: balansventilatie. Ons ventilatiesysteem hebben we aangekocht bij Ventimax (http://www.ventimax.be/).

Ventilatie van het type D, wordt ook balansventilatie genoemd. Het systeem is gebaseerd op het creëren van een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Over het algemeen wordt op de zolderverdieping een zogenaamde ventilatiebox voorzien, die de afvoer van vervuilde lucht, en de aanvoer van verse lucht voor zijn rekening neemt. In de ventilatiebox zijn aparte energiezuinige ventilatoren voor aanvoer en afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken, toilet. Simultaan levert de groep via een kanaal dat in verbinding staat met de buitenlucht, verse lucht aan in lokalen zoals de leefruimte, slaapkamer en bureel. Gebalanceerde ventilatie wordt vrijwel altijd met een WTW-toestel (warmteterugwinning) toegepast. Zo wordt tot 90% van de warmte die zich in de vervuilde lucht bevindt, teruggewonnen (gerecupereerd) en terug in de woning gebracht.

Buiten het type D, bestaan er nog 3 andere ventilatiesystemen, namelijk type A: natuurlijke ventilatie, type B: toevoer met ventilatoren en type C: afzuiging met ventilatoren. Op de website van Ventimax staat er een mooie vergelijking tussen de vier ventilatiesystemen: http://www.ventimax.be/Ventilatie_systemen/21670/ventimax. Het ventilatiesysteem type D wordt aangeraden door de EPB verslaggever omdat je hiermee het meeste punten in je EPB score wint. Je recupereert ongeveer 90% warmte!

We hebben ook gekozen voor de Coanda 380 ventilatieunit met bypass (http://www.ventimax.be/Coanda/24496/ventimax), een recent toestel zonder warmtewisselaar maar met een warmtewiel. Resultaat; betere prestaties (op dit moment hoogste rendement op de markt) en geen condensvorm, de twee voornaamste redenen waarom we voor dit toestel hebben gekozen. Condensvorm kan immers een bron van schimmels of bacterien zijn/worden. We hebben met andere woorden geen afvoerbuis nodig van de zolder naar buiten voor de condens af te voeren. We kunnen het toestel daarom ook plaatsen waar we willen en hoe we willen. De bypass optie is wel belangrijk; in de zomer (bij warm/heet weer) zal de unit in de nacht koude lucht aanzuigen om zo de woning af te kunnen koelen. In de winter doet deze unit dit natuurlijk niet…

Soms hoor je links en rechts wel eens dat het ventilatiesysteem type D (soms ook wel B of C, overal waar er mechanisch lucht door buizen wordt verplaatst) ongezond kan zijn. Men zegt dat dit kan gebeuren wanneer het systeem niet goed geplaatst is of wanneer condens in het ventilatiesysteem blijft zitten of wanneer de filters/buizen/koppelingen niet goed van kwaliteit zijn, etc. Meeste berichten over gezondheidsproblemen met deze ventilatietypes dateren van de beginjaren van het hele ventilatieconcept (rond 2005). Een bekend probleem anno 2006 is het probleem “Woonwijk Vathorst bij Amersfoort”. De ventilatiesystemen in deze wijk werden door een projectontwikkelaar geplaatst. Het kan natuurlijk zijn dat de projectontwikkelaar deze systemen vlug, niet met de nodige zorg en/of met nu achterhaald en van minder kwaliteit materiaal werkte. Deze systemen maken of maakten ook gebruik van een warmtewisselaar waarbij de condens snel afgevoerd dient te worden.

Gelukkig zijn deze systemen al (meer) volwassen geworden. Het ventilatiesysteem stond anno 2006 nog in de kinderschoenen, ondertussen heeft men uit deze fouten geleerd en zeker door de concurrentie komt men tot betere producten om zich te kunnen onderscheiden… Bovenstaand probleem is tegenwoordig gelukkig grotendeels opgelost door betere en kwaliteitsvollere systemen te gebruiken en met de unit Coanda 380 moet dit probleem praktisch onbestaande zijn.

De Coanda 380 heeft zoals eerder gezegd geen warmtewisselaar maar een warmtewiel. Met een warmtewiel onstaat er geen condens, wat bij een warmtewisselaar wel gebeurt omdat het nu eenmaal redelijk vochtig is in Belgie. Dit toestel gebruikt filters die veel dikker zijn dan bij een gewoon toestel, filters die onder andere ook pollen filteren. De buizen die door Ventimax aangeleverd zijn, zijn glad aan de binnenkant en flexibel. Deze buizen klikken luchtdicht in de ventielen en zijn van hoge kwaliteit.

Het toestel is wel wat duurder dan het standaardtoestel met warmtewisselaar maar we hebben kunnen genieten van de introductieprijs op de markt op de Bouwinnovatie beurs te Hasselt (http://www.bouwinnovatie.be/). We kunnen op ons twee oortjes slapen. 🙂

Badkamer

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Houtskelet, Muren

De kamer die nu wat achterop hinkt is de grote badkamer. De vloer moet hier nog verder afgewerkt worden, er moet nog geleemd worden, er moeten nog verschillende muren met groene en gewone MDF gezet worden, etc. Dus werk aan de winkel!

Een te stevige muur bestaat niet… 🙂

Hoogslapers

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Houtskelet, Isolatie, Muren

Nu de zolder al wat meer afgewerkt is, kunnen we aan de hoogslapers beginnen. We hebben voor elk van de 2 kinderkamers een hoogslaper voorzien; een extra ruimte op de zolder enkel toegankelijk via de kinderkamers. De zolder zal dan 1/3 ingenomen worden door de hoogslapers en 2/3 zal dan gewoon zolder blijven. We moeten dus een muur maken over de gehele lengte van de zolder en dan nog een muurtje om de twee hoogslapers te scheiden.

De Gyproc platen werden dan ook aan de onder- en bovenkant van het dak afgewerkt, eerst met PUR om alle gaatjes te dichten en dan met een in verstek gezaagd houten plintje. De muren worden aan de kinderkamer kant afgewerkt met gewone Gyproc platen. In de tussenmuur voorzien we een basis geluidsisolatie, glaswol. We hebben hier gekozen voor glaswol in plaats van rockwool omdat glaswol goedkoper is. Het is wel veel moeilijker om te plaatsen.

Zolder

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Isolatie, Muren

Het is weer eventjes geleden maar hier komt een nieuwe update vanuit Zonhoven!

Het wordt nu tijd om de zolder eens goed onder handen te nemen. De zolder was tot nu toe een opslagplaats voor materiaal en stro. Daardoor was de zolder ook wel erg stoffig en rommelig. En er moest ook nog geleemd worden! Verder moet het stro ook nog ‘ingestopt’ worden zodat er geen gaten in de isolatie zijn…

We hebben in samenspraak met onze architect voor vuurvaste Gyproc platen gekozen als afwerking van de onderkant van het dak. Relatief makkelijk om te monteren en proper af te werken. Onder de (roze) Gyproc platen moeten we eerst nog een dampscherm aanbrengen. Dit schieten we vast en plakken we vervolgens af. Daarna monteren we de platen.

Een handig werktuig is zeker en vast de paneellift, zeker voor de hoge stukken van de zolder! We hebben de paneellift bij Eurorent gehuurd, de goedkoopste plek om een paneellift te huren.