Ventilatie

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Ventilatie

Eindelijk, het is zover. De ventilatie gaat dan uiteindelijk in werking treden. Het heeft wat tijd gekost en het ging ook niet altijd even makkelijk om tot een afspraak te komen met de leverancier en opstarter maar het is dan toch gelukt. De basisbuizen naar alle kamers lagen al een tijdje maar het toestel en de buizen die vanaf de verdeeldozen kwamen moesten nog aangesloten worden. Zoals eerder vermeld op deze blog hebben we gekozen voor de Coanda 380.

Op de verdeeldozen komt een klein stukje buis en daarop komen de geluidsisolatoren. Zij zorgen ervoor dat je in de kamers geen geluid van de Coanda 380 hoort. Daarna is het eigenlijk gewoon goed aansluiten, aanvoer op aanvoer en afvoer op afvoer. Goed doen nu, want als de opstarter van Ventimax komt, wordt alles gecontroleerd! 🙂

IMG_1266 (12) IMG_1266 (40)

Buiten aan de woning moeten ook nog de roosters geplaatst worden. We hadden ons redelijk wat druk gemaakt van hoe we dit toch maar moesten gaan doen, maar dat is allemaal redelijk gemakkelijk verlopen. In de verpakking zaten twee soorten lipjes voor het vocht van de muur weg te houden, je moet een van de twee lipjes kiezen. Wij kozen voor het grote lipje.

De technieker van Ventimax is dan zaterdag langsgekomen en hij heeft alle ventielen en aansluitingen gecontroleerd. Alles was inorde, yes! Dat betekent dat alles in werking kan treden. En ja, in de kamers hoor je er amper iets van 🙂 Hij had ons wel nog wat nuttige info gegeven:

  • Om het kwartaal moeten de filters verschoond worden. Je moet het toestel uitzetten, het zijpaneel afnemen en voorzichtig de eerste twee filters weghalen. Daarna kan je ook de filters in het wiel weghalen. Je kan de filters schoonmaken door deze de stofzuigen.
  • Voordat je het toestel weer helemaal in elkaar zet, zet het toestel weer aan maar plaats de laatste twee filters nog niet. Zo kan je zien of het ventilatiewiel mooi draait.
  • Als je het toestel uitzet, wordt de timer van een kwartaal gereset. Het rode lichtje van de filter gaat dan ook weer uit.
  • Na een jaar zou je nieuwe filters moeten kopen. Die kan je rechtstreeks bij de importeur bestellen: http://ecovisie.nl/
  • Wil je de snelheid van de ventilatoren aanpassen, is het het beste om de draaiknop van helemaal links naar rechts te draaien, op die manier wordt de snelheid beter aangepast. Bij ons is de ideale stand ongeveer 11 uur.
  • Voor de bypass stand; standaard op 0 natuurlijk maar in de zomer zet je deze op 1 zodat koude lucht ‘s nachts wordt gebruikt om de woning te koelen. De warme lucht wordt dan niet gerecupereerd maar afgevoerd.

Na een week zijn we van het systeem eigenlijk wel best tevreden. Weinig lawaai, frisse zuivere lucht binnen en niet koud binnen. Ideaal!

IMG_1266 (13) IMG_1266 (43)

De hoogslaper van de onafgewerkte kinderkamer moet ook nog opgebouwd worden, de ventilatiebuizen liggen daar nog open en bloot. We willen ook deze hoogslaper gebruiken om wat materiaal te kunnen stockeren. En ja hoor, de herinneringen van het zweten en zwoegen van het werk op de hoogslaper van de kinderkamer van Vince komen weer naar boven. Veel zweten (te veel) en goed doorwerken, maar goed, de hoogslaper is afgeraakt! En alles werd dan ook gevernist.

IMG_1266 (15) IMG_1266 (16)

Ventilatie

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Ventilatie

Vorige ‘bouwweekend’ hadden we wat moeite om de eerste ventilatiegaten te maken vanuit de berging. We moesten nog een beetje zoeken hoe we de klus gingen klaren. Uiteindelijk hebben we gevonden hoe…

Dit bouwweekend hebben we de ventilatie verder afgemaakt; we hebben alle ventilatiegaten vanuit de berging gemaakt, de ventilatiebuizen gelegd of opgehangen en de roosters geplaatst. Oef, de ventilatie is eindelijk af, op die ene buis in de WC na. Dat ventilatierooster kunnen we pas maken als we ook het opbergkastje op de WC maken. Wordt nog vervolgd in de WC. We hebben ook de muur verder geisoleerd (geluid) en met Gyproc afgewerkt. Nu nog 1 muur en de berging is af. Die ene muur kunnen we nu nog niet dichtmaken omdat hier nog lichtjes in moeten komen. Deze lichtjes gaan gelijk lopen met de treden van de trap…

In de loop van de komende maanden zullen we de ventilatieroosters ook nog gaan verven in dezelfde kleur als de muur. Dan zien die ook weer wat beter uit. Eerst wachten op mannen van de ventilatie om alles op te starten vooraleer we dit doen…

Gevelbeplanking & Ventilatie

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Ventilatie

Wat is het een slecht weer de laatste weken…

De gevelbeplanking hebben we nu echt helemaal afgewerkt. We hebben nog een extra latje en een hoekprofiel aan het raam op de eerste verdieping vastgemaakt (+ isolatie erachter), alles goed afgekit (in bruine kleur aan het hout en doorschijnende tussen hout en muur), etc.

We hebben de gevelbeplanking ook opnieuw geverfd met Xyladecor Gevelbetimmeringen (). Dit is een ademend houtbeschermingsproduct, met als eigenschappen: Mat houtimpregneermiddel dat de verffilm beschermt tegen schimmelaantasting, Regendicht & Ademend, Waterafstotend, Anti-UV, Weersbestendig, Op solventbasis, Buiten.

Nog twee grote werken in het huis te doen, namelijk de inloopdouche en de ventilatie verder afwerken. De ventilatie komt eerst aan de beurt. Alles op de eerste verdieping en op de zolder was al klaar. Nu moeten we de ventilatiebuizen die van de zolder naar de berging lopen goed vastmaken en vervolgens aansluiten. Redelijk onhandig soms met zoveel buizen 🙂

Nog een weekend en we zijn ermee klaar denken we… Laten we hopen…

Vloer zolder

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Ventilatie

Het was een vermoeiend werk maar alle ventilatiebuizen op de zolder liggen. Met andere woorden, de ventilatie voor de eerste verdieping is klaar. De ventilatie voor het gelijkvloers moet nog inorde gemaakt worden; de buizen liggen of hangen wel al maar de ventilatieroosters moeten nog gezet worden. Ook alle andere kabels zijn gelegd op de zolder. De zolder kan dus eigenlijk nu een echte vloer krijgen.

Zoals we in de vorige post al verteld hebben, kiezen we voor een ophoging van de vloer met paletten. Deze zijn stevig en buigen helemaal niet door. Hierdoor krijgen we een opgehoogde vloer van OSB die stevig is en niet doorbuigt. En natuurlijk niet duur is omdat we materiaal recupereren. Enkel de ventilatiegaten naar buiten toe en de aansluitingen op de ventilatieverdeeldozen zijn nog te zien…

Ventilatie

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Ventilatie

Er zijn nog altijd grote werken te doen in ons strobalenhuisje, eentje daarvan is de ventilatie… Op zich is dit werk natuurlijk niet superbelangrijk; We zitten al heel goed in ons huisje en alles werkt maar sommige dingen moeten nu echt afgeraken, ook al is het om vadertje staat gerust te stellen. De ventilatie en de zolder op zich zijn dus aan de beurt.

Denk maar aan de ventielen, gaten boren, ventilatiebuizen uitrollen en plaatsen, ventilatieverdeeldozen plaatsen… Omdat we de ventilatiebuizen op de vloer van de zolder leggen, moeten we een vloeropbouw van ongeveer 14 cm hebben (10 is minimum bij ons). Hiervoor kunnen we heel gemakkelijk de paletten hergebruiken die we nu ongeveer 2.5 jaar geleden gebruikt hebben om alle strobalen buiten te stockeren (!). En nee, de paletten zijn nog niet rot, hier en daar een mankementje maar eigenlijk nog heel goed te gebruiken. En vooral nog altijd stevig.

Voorbereiding bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Nutsvoorzieningen, Ventilatie

Dit weekend hebben we weer een hele berg werk verzet aan de woning! We moesten wel want het Leemniscaat komt onze woning voorzien van een definitieve laatste pleister- of kalklaag. Waarschijnlijk zal dit woensdag en donderdag gebeuren. We hebben gekozen voor een licht bruine kleur, dezelfde kleur die gebruikt werd bij de strobalenwoning van Katrien en David (http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/). Foto’s van hun strobalenwoning vind je bijvoorbeeld hier: http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/archive/2010/09/22/buitenkant-klaar.html

Vrijdag is Mathias van het Leemniscaat (samen met de papa van Robin en Robin zelf) de stelling komen opzetten. In het weekend hebben we dan al het hout van het houtskelet geschuurd, houtverduurzamingsmiddel en een ademend houtbeschermingsproduct aangebracht. De producten die we gebruikt hebben, waren de volgende:

Daarna was het dus afplakken geblazen! Verder hebben we sleuven uitgesneden waar de electriciteitsdraden moeten komen voor de buitenverlichting, de bel en de sensor. De stopcontacten voor buiten zullen opbouw worden. We hebben ook nog twee verluchtingsgaten voorzien voor ons ventilatiesysteem. De gaten moesten groot genoeg zijn om een buis van 180mm (buitenmaat) erdoor te krijgen. We hebben dus uiteindelijke twee buizen van 200mm (buitenmaat) in de muur verwerkt. We moesten wel eraan denken dat de twee gaten minstens 2 meter uit elkaar liggen!

Er komt echt een heleboel stro uit dat gaatje (200mm doorsnee) in de muur! Zo is het ook te zien dat het stro goed geperst is. Even de meter erbij gelegd en de muur is dus ongeveer 54cm breed, inclusief dunne pleisterlaag buiten en leemlaag binnen. Goed geisoleerd dus! 🙂

Ondertussen hebben we ook de afvoer van de drie wc’s gelegd. We hebben de afvoer ook eventjes met wat water getest en het loopt allemaal goed af… De electriciteitskast of zekeringskast is ook praktisch klaar, dus dit ziet er ook al goed uit.

Muurtjes…

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Muren, Ventilatie

Binnen wordt er verder gewerkt aan de muren van de kamers… De muren met leidingen (voor stopcontacten, schakelaars, lichten en/of water) worden dichtgemaakt met Gyproc en verder afgewerkt met Joint Filler. Schuren, opvullen en opnieuw schuren is de boodschap. Als laatste wordt hierop vliesbehang aangebracht. Daarna is het tijd om te verven…

Ondertussen zijn de eerste onderdelen voor ons ventilatiesysteem aangekomen. We hebben gekozen voor het ventilatiesysteem type D: balansventilatie. Ons ventilatiesysteem hebben we aangekocht bij Ventimax (http://www.ventimax.be/).

Ventilatie van het type D, wordt ook balansventilatie genoemd. Het systeem is gebaseerd op het creëren van een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Over het algemeen wordt op de zolderverdieping een zogenaamde ventilatiebox voorzien, die de afvoer van vervuilde lucht, en de aanvoer van verse lucht voor zijn rekening neemt. In de ventilatiebox zijn aparte energiezuinige ventilatoren voor aanvoer en afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken, toilet. Simultaan levert de groep via een kanaal dat in verbinding staat met de buitenlucht, verse lucht aan in lokalen zoals de leefruimte, slaapkamer en bureel. Gebalanceerde ventilatie wordt vrijwel altijd met een WTW-toestel (warmteterugwinning) toegepast. Zo wordt tot 90% van de warmte die zich in de vervuilde lucht bevindt, teruggewonnen (gerecupereerd) en terug in de woning gebracht.

Buiten het type D, bestaan er nog 3 andere ventilatiesystemen, namelijk type A: natuurlijke ventilatie, type B: toevoer met ventilatoren en type C: afzuiging met ventilatoren. Op de website van Ventimax staat er een mooie vergelijking tussen de vier ventilatiesystemen: http://www.ventimax.be/Ventilatie_systemen/21670/ventimax. Het ventilatiesysteem type D wordt aangeraden door de EPB verslaggever omdat je hiermee het meeste punten in je EPB score wint. Je recupereert ongeveer 90% warmte!

We hebben ook gekozen voor de Coanda 380 ventilatieunit met bypass (http://www.ventimax.be/Coanda/24496/ventimax), een recent toestel zonder warmtewisselaar maar met een warmtewiel. Resultaat; betere prestaties (op dit moment hoogste rendement op de markt) en geen condensvorm, de twee voornaamste redenen waarom we voor dit toestel hebben gekozen. Condensvorm kan immers een bron van schimmels of bacterien zijn/worden. We hebben met andere woorden geen afvoerbuis nodig van de zolder naar buiten voor de condens af te voeren. We kunnen het toestel daarom ook plaatsen waar we willen en hoe we willen. De bypass optie is wel belangrijk; in de zomer (bij warm/heet weer) zal de unit in de nacht koude lucht aanzuigen om zo de woning af te kunnen koelen. In de winter doet deze unit dit natuurlijk niet…

Soms hoor je links en rechts wel eens dat het ventilatiesysteem type D (soms ook wel B of C, overal waar er mechanisch lucht door buizen wordt verplaatst) ongezond kan zijn. Men zegt dat dit kan gebeuren wanneer het systeem niet goed geplaatst is of wanneer condens in het ventilatiesysteem blijft zitten of wanneer de filters/buizen/koppelingen niet goed van kwaliteit zijn, etc. Meeste berichten over gezondheidsproblemen met deze ventilatietypes dateren van de beginjaren van het hele ventilatieconcept (rond 2005). Een bekend probleem anno 2006 is het probleem “Woonwijk Vathorst bij Amersfoort”. De ventilatiesystemen in deze wijk werden door een projectontwikkelaar geplaatst. Het kan natuurlijk zijn dat de projectontwikkelaar deze systemen vlug, niet met de nodige zorg en/of met nu achterhaald en van minder kwaliteit materiaal werkte. Deze systemen maken of maakten ook gebruik van een warmtewisselaar waarbij de condens snel afgevoerd dient te worden.

Gelukkig zijn deze systemen al (meer) volwassen geworden. Het ventilatiesysteem stond anno 2006 nog in de kinderschoenen, ondertussen heeft men uit deze fouten geleerd en zeker door de concurrentie komt men tot betere producten om zich te kunnen onderscheiden… Bovenstaand probleem is tegenwoordig gelukkig grotendeels opgelost door betere en kwaliteitsvollere systemen te gebruiken en met de unit Coanda 380 moet dit probleem praktisch onbestaande zijn.

De Coanda 380 heeft zoals eerder gezegd geen warmtewisselaar maar een warmtewiel. Met een warmtewiel onstaat er geen condens, wat bij een warmtewisselaar wel gebeurt omdat het nu eenmaal redelijk vochtig is in Belgie. Dit toestel gebruikt filters die veel dikker zijn dan bij een gewoon toestel, filters die onder andere ook pollen filteren. De buizen die door Ventimax aangeleverd zijn, zijn glad aan de binnenkant en flexibel. Deze buizen klikken luchtdicht in de ventielen en zijn van hoge kwaliteit.

Het toestel is wel wat duurder dan het standaardtoestel met warmtewisselaar maar we hebben kunnen genieten van de introductieprijs op de markt op de Bouwinnovatie beurs te Hasselt (http://www.bouwinnovatie.be/). We kunnen op ons twee oortjes slapen. 🙂