One week and counting!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking

Nog 1 week en we gaan verhuizen! Dus dringend tijd om de living, de slaapkamer en de keuken af te werken, of toch zo goed als kan. De WC moet natuurlijk ook nog geinstalleerd worden en er moet verder geverfd worden.

We hebben gekozen voor laminaat als vloerbedekking met een geluidsisolerende maar niet warmteisolerende ondervloer. De Gyproc Rigidur vloerplaten moeten eerst schoongemaakt worden, de schroefjes moeten mooi ingedraaid zijn en de overgangen van plaat op plaat moeten zonder verspringingen in hoogte zijn. Over het algemeen liggen die van de eerste keer al prima! Daarna komt de ondervloer en dan de laminaat.

We hebben voor in de keuken voor andere laminaat gekozen, zie hieronder… Deze moeten we volgend weekend proberen te leggen, als we ergens nog tijd vinden 🙂 De laminaat in de slaapkamer/badkamer is voor het grootste gedeelte ook al gelegd en de WC beneden is klaar voor gebruik. Ria heeft nog goed moeten doorverven op de eerste verdieping… De eerste tulpjes staan ook al mooi binnen 🙂

Buiten & Binnen

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Afwerking, Grondwerken

Er liggen nog veel uiteenlopende klusjes te wachten, zowel buiten als binnen! Even een kleine opsomming van de grootste klusjes…

Buiten wordt gewerkt aan de leidingen voor het waterrecuperatiesysteem en kabel(televisie), aan de aarding, etc.

Binnen wordt er geverfd, behangen, schoongemaakt en opgeruimd… Ook worden de stopcontacten verder onder handen genomen.

Bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten

De mannen van het Leemniscaat hebben ons huisje voorzien van het laatste laag bespleistering. Deze laatste laag kreeg ook de kleur mee, dus extra spannend! 🙂 We zijn naar een paar strobalenwoningen gaan kijken die door het Leemniscaat voorzien waren van bepleistering en uiteindelijk hebben we dan een kleur gekozen.

De verhouding voor de kleur was de volgende:

  • 4/7 Oker
  • 2/7 Wit
  • 1/7 Amber

De eerste dag moest er nog een laag trasskalk aangebracht worden om de oneffenheden uit de muur te halen. Deze laag had nog geen kleur…

Op de tweede dag werd dan de uiteindelijke laag aangebracht mét kleur.

Deze laatste lagen moeten dan wel nog een paar dagen opdrogen maar het resultaat mag gezien worden. Naarmate de trasskalk opdroogt, komt de echte kleur te voorschijn… We zijn echt fier op de resultaat!

Voorbereiding bepleistering

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Bezetten, Nutsvoorzieningen, Ventilatie

Dit weekend hebben we weer een hele berg werk verzet aan de woning! We moesten wel want het Leemniscaat komt onze woning voorzien van een definitieve laatste pleister- of kalklaag. Waarschijnlijk zal dit woensdag en donderdag gebeuren. We hebben gekozen voor een licht bruine kleur, dezelfde kleur die gebruikt werd bij de strobalenwoning van Katrien en David (http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/). Foto’s van hun strobalenwoning vind je bijvoorbeeld hier: http://katrienendavidbouwen.skynetblogs.be/archive/2010/09/22/buitenkant-klaar.html

Vrijdag is Mathias van het Leemniscaat (samen met de papa van Robin en Robin zelf) de stelling komen opzetten. In het weekend hebben we dan al het hout van het houtskelet geschuurd, houtverduurzamingsmiddel en een ademend houtbeschermingsproduct aangebracht. De producten die we gebruikt hebben, waren de volgende:

Daarna was het dus afplakken geblazen! Verder hebben we sleuven uitgesneden waar de electriciteitsdraden moeten komen voor de buitenverlichting, de bel en de sensor. De stopcontacten voor buiten zullen opbouw worden. We hebben ook nog twee verluchtingsgaten voorzien voor ons ventilatiesysteem. De gaten moesten groot genoeg zijn om een buis van 180mm (buitenmaat) erdoor te krijgen. We hebben dus uiteindelijke twee buizen van 200mm (buitenmaat) in de muur verwerkt. We moesten wel eraan denken dat de twee gaten minstens 2 meter uit elkaar liggen!

Er komt echt een heleboel stro uit dat gaatje (200mm doorsnee) in de muur! Zo is het ook te zien dat het stro goed geperst is. Even de meter erbij gelegd en de muur is dus ongeveer 54cm breed, inclusief dunne pleisterlaag buiten en leemlaag binnen. Goed geisoleerd dus! 🙂

Ondertussen hebben we ook de afvoer van de drie wc’s gelegd. We hebben de afvoer ook eventjes met wat water getest en het loopt allemaal goed af… De electriciteitskast of zekeringskast is ook praktisch klaar, dus dit ziet er ook al goed uit.

Muurtjes…

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Muren, Ventilatie

Binnen wordt er verder gewerkt aan de muren van de kamers… De muren met leidingen (voor stopcontacten, schakelaars, lichten en/of water) worden dichtgemaakt met Gyproc en verder afgewerkt met Joint Filler. Schuren, opvullen en opnieuw schuren is de boodschap. Als laatste wordt hierop vliesbehang aangebracht. Daarna is het tijd om te verven…

Ondertussen zijn de eerste onderdelen voor ons ventilatiesysteem aangekomen. We hebben gekozen voor het ventilatiesysteem type D: balansventilatie. Ons ventilatiesysteem hebben we aangekocht bij Ventimax (http://www.ventimax.be/).

Ventilatie van het type D, wordt ook balansventilatie genoemd. Het systeem is gebaseerd op het creëren van een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Over het algemeen wordt op de zolderverdieping een zogenaamde ventilatiebox voorzien, die de afvoer van vervuilde lucht, en de aanvoer van verse lucht voor zijn rekening neemt. In de ventilatiebox zijn aparte energiezuinige ventilatoren voor aanvoer en afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken, toilet. Simultaan levert de groep via een kanaal dat in verbinding staat met de buitenlucht, verse lucht aan in lokalen zoals de leefruimte, slaapkamer en bureel. Gebalanceerde ventilatie wordt vrijwel altijd met een WTW-toestel (warmteterugwinning) toegepast. Zo wordt tot 90% van de warmte die zich in de vervuilde lucht bevindt, teruggewonnen (gerecupereerd) en terug in de woning gebracht.

Buiten het type D, bestaan er nog 3 andere ventilatiesystemen, namelijk type A: natuurlijke ventilatie, type B: toevoer met ventilatoren en type C: afzuiging met ventilatoren. Op de website van Ventimax staat er een mooie vergelijking tussen de vier ventilatiesystemen: http://www.ventimax.be/Ventilatie_systemen/21670/ventimax. Het ventilatiesysteem type D wordt aangeraden door de EPB verslaggever omdat je hiermee het meeste punten in je EPB score wint. Je recupereert ongeveer 90% warmte!

We hebben ook gekozen voor de Coanda 380 ventilatieunit met bypass (http://www.ventimax.be/Coanda/24496/ventimax), een recent toestel zonder warmtewisselaar maar met een warmtewiel. Resultaat; betere prestaties (op dit moment hoogste rendement op de markt) en geen condensvorm, de twee voornaamste redenen waarom we voor dit toestel hebben gekozen. Condensvorm kan immers een bron van schimmels of bacterien zijn/worden. We hebben met andere woorden geen afvoerbuis nodig van de zolder naar buiten voor de condens af te voeren. We kunnen het toestel daarom ook plaatsen waar we willen en hoe we willen. De bypass optie is wel belangrijk; in de zomer (bij warm/heet weer) zal de unit in de nacht koude lucht aanzuigen om zo de woning af te kunnen koelen. In de winter doet deze unit dit natuurlijk niet…

Soms hoor je links en rechts wel eens dat het ventilatiesysteem type D (soms ook wel B of C, overal waar er mechanisch lucht door buizen wordt verplaatst) ongezond kan zijn. Men zegt dat dit kan gebeuren wanneer het systeem niet goed geplaatst is of wanneer condens in het ventilatiesysteem blijft zitten of wanneer de filters/buizen/koppelingen niet goed van kwaliteit zijn, etc. Meeste berichten over gezondheidsproblemen met deze ventilatietypes dateren van de beginjaren van het hele ventilatieconcept (rond 2005). Een bekend probleem anno 2006 is het probleem “Woonwijk Vathorst bij Amersfoort”. De ventilatiesystemen in deze wijk werden door een projectontwikkelaar geplaatst. Het kan natuurlijk zijn dat de projectontwikkelaar deze systemen vlug, niet met de nodige zorg en/of met nu achterhaald en van minder kwaliteit materiaal werkte. Deze systemen maken of maakten ook gebruik van een warmtewisselaar waarbij de condens snel afgevoerd dient te worden.

Gelukkig zijn deze systemen al (meer) volwassen geworden. Het ventilatiesysteem stond anno 2006 nog in de kinderschoenen, ondertussen heeft men uit deze fouten geleerd en zeker door de concurrentie komt men tot betere producten om zich te kunnen onderscheiden… Bovenstaand probleem is tegenwoordig gelukkig grotendeels opgelost door betere en kwaliteitsvollere systemen te gebruiken en met de unit Coanda 380 moet dit probleem praktisch onbestaande zijn.

De Coanda 380 heeft zoals eerder gezegd geen warmtewisselaar maar een warmtewiel. Met een warmtewiel onstaat er geen condens, wat bij een warmtewisselaar wel gebeurt omdat het nu eenmaal redelijk vochtig is in Belgie. Dit toestel gebruikt filters die veel dikker zijn dan bij een gewoon toestel, filters die onder andere ook pollen filteren. De buizen die door Ventimax aangeleverd zijn, zijn glad aan de binnenkant en flexibel. Deze buizen klikken luchtdicht in de ventielen en zijn van hoge kwaliteit.

Het toestel is wel wat duurder dan het standaardtoestel met warmtewisselaar maar we hebben kunnen genieten van de introductieprijs op de markt op de Bouwinnovatie beurs te Hasselt (http://www.bouwinnovatie.be/). We kunnen op ons twee oortjes slapen. 🙂

Nog 1 maand!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Grondwerken, Nutsvoorzieningen

Nog 1 maand en dan verhuizen we! 1 mei is onze verhuisdatum en het appartement in Alken is ondertussen ook al doorverhuurd. We gaan natuurlijk onze buren (Hanne & Farid, Nathalie & Olivier en Sylvie & Stefan) erg missen, ze zijn altijd welkom in Zonhoven!

Nu de regenwaterput, de afwatering van het dak en de leiding voor het stadswater liggen, kunnen we de riolering van ons huis verder afwerken. Eenmaal de buizen aan de rooilijn open, roken we meteen dat het ging om de riolering. 🙂

We hebben de regenwaterput aan de binnenkant verder afgewerkt met een sifon en stille-water-toevoer. We hebben de put ook verder schoongemaakt en aangesloten, we hebben daarbij ook gebruik gemaakt van een terugslagklep (oranje van kleur).

Portretfoto van de papa van Robin (Jan) en de buurman (Marcel) in het zonnetje:

We hebben water!

Geschreven door: admin  /  Onderwerp: Grondwerken, Nutsvoorzieningen

Eindelijk is het dan zover; we hebben leidingswater op onze werf. Het heeft de werknemers van VMW (http://www.vmw.be/) toch een dag werk gekost om alles uit te graven en aangesloten te krijgen. We moesten opletten met leidingen voor water, gas, kabeltv, telefoon, riolering, hoogspanning, etc. Toch niet zo gemakkelijk allemaal. De waterleiding moet altijd als onderste leiding liggen.

We hebben afgelopen tijd ook afscheid genomen van de betonmolen en van de stelling. Deze zijn netjes terug afgeleverd of doorverkocht. Ze hebben allebei goed dienst gedaan…